İsrail'in Gazze'deki Kara İşgalinde Son Durum

TAKİP ET

7 Ekim'deki Hamas'ın terör saldırılarının ardından başlayan ve Gazze'deki sivil yerleşimleri de hedef alan ağır hava saldırılarının ardından İsrail kara kuvvetleri de Gazze'ye girdi. Eski komutanlar ve savaş gazileri de dahil olmak üzere İsrail'in askeri stratejisini izleyen gözlemciler, benimsenen yaklaşımın 2008, 2014 ve 2021'de Gazze'ye yönelik daha önceki saldırılardan farklı olduğunu söylüyor.

7 Ekim'deki Hamas'ın terör saldırılarının ardından başlayan ve Gazze'deki sivil yerleşimleri de hedef alan ağır hava saldırılarının ardından İsrail kara kuvvetleri de Gazze'ye girdi. Eski komutanlar ve savaş gazileri de dahil olmak üzere İsrail'in askeri stratejisini izleyen gözlemciler, benimsenen yaklaşımın 2008, 2014 ve 2021'de Gazze'ye yönelik daha önceki saldırılardan farklı olduğunu söylüyor.

1- Gazze Kuzeyinde Yavaş İlerleme

Helikopterler ve insansız hava araçlarıyla desteklenen düzinelerce tank ve zırhlı personel taşıyıcı, Gazze Şehri'nin kuzeyindeki yarı kırsal bölgeye yavaş bir şekilde ilerledi. İsrail askeri istihbaratının eski şefi Amos Yadlin, gazetecilere verdiği demeçte, "Santim santim, metre metre, kayıplardan kaçınmaya ve mümkün olduğu kadar çok sayıda Hamas teröristini öldürmeye çalışıyoruz" dedi. Bir başka eski üst düzey İsrailli, yavaş saldırının İsrail güçlerinin korunmasını amaçladığını söyledi. Bununla beraber Hamas militanlarının tünellerden ve yoğun kentsel alanlardan çıkıp açık alanlarda çatışmaya zorlanmaları hedefleniyor.

2- Tünellerde Küçük Çaplı Çatışmalar

İsrailliler henüz Hamas'ın derin tünel ağıyla doğrudan yüzleşmedi. Fakat geniş yer altı ağının girişlerinde militanlarla çatışmalar yaşandı. 29 Ekim'de İsrail ordusu, Erez sınır kapısı yakınında faaliyet gösteren güçlerinin "Gazze Şeridi'ndeki bir tünelden çıkan çok sayıda teröristle" karşı karşıya geldiğini ve çatışmalarda birçok kişinin öldüğünü söyledi. Kaynaklar, Gazze'nin tünel ağını; roket fırlatma sahaları, komuta merkezleri ve saldırı yolları içeren bir yer altı şehri olarak tanımlıyor. Özel harekât tugayında yedek binbaşı olan Omri Attar, kara birliklerinin tünellere açılan yolları tespit etmek ve kapatmak için eğitildiğini belirtti. Savaş Mühendislik Birlikleri içindeki özel birimlerin tüneller için özel olarak hazırlandığını söyledi. 2014 yılında Savaş Mühendislik Kolordusu'nda bir komutan olan ve tünelleri yok etmekle görevlendirilen Ben Milch, o dönem ağa iki kilometreden fazla girmemek üzere eğitildiklerini belirtti.

3- Gazze'nin Dış Bağlantısı Güneyden Tamamen Kesildi 

İsrail ordusu, birliklerin tam olarak nerede faaliyet gösterdiğini söylemeyi reddetse de, sosyal medyadaki görüntülerde İsrail tanklarının Gazze Şehri'nin güneyindeki yola ulaştığı görüldü. Bu hat, Gazze Şeridi boyunca uzanan ana ulaşım arteri olan Salah al-Din (Selahattin) Yolu'nu tehdit edebilir. Bu yolun kesilmesi Gazze'yi fiilen ikiye bölecek ve Gazze Şehri'ni güneyden izole edecek. Militanlara ve bölge sakinlerine göre tanklar yolda direnişle karşılaştı. İsrail ordusu, konumlarının ayrıntılarını vermeyeceğini söyledi. Bununla birlikte, Gazze'deki hükümet, İsrail tanklarının, Salah al-Din caddesinden çekildiğini açıkladı. Hükümet sözcüsü, İsrail'in Selahattin Caddesi'nden çekilmesinin İsrail'in direniş saldırıları altında şeritte kalamayacağını gösterdiğini söyledi.

4- Gazze'ye Yönelik Bombardıman Devam Ediyor

İsrail Başbakanı Cumartesi günü "düşmanı yer üstünde ve yer altında yok etmekten" söz etti. Fakat kara saldırısını tam kapsamlı bir işgal olarak tanımlamaktan kaçındı. Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre, İsrail'in hava saldırıları Gazze'nin geniş bir bölümünü yerle bir etti ve 3.000'den fazlası çocuk olmak üzere 8.000'den fazla insan öldü. Bakanlık; gıda, ilaç ve yakıt tedariğinin çoğunu kaybettiklerini açıkladı. Gazze'de sivilleri de hedef alan ve büyük hasara yol açan hava bombardımanı devam ediyor. Hava saldırıları ile birlikte son iki gün içinde kara saldırıları da genişledi. İsrail askeri sözcüsü Daniel Hagari Pazartesi günü basın açıklamasında, "Saldırı faaliyeti kararlılıkla devam edecek. Savaşın aşamalarına ve hedeflerine göre yoğunlaşacak." diyerek çok sayıda sivil kaybına neden olan saldırıların devam edeceğini söyledi.

Kaynak: Reuters

israil gazze işgali israil gazze israil gazze harita gazze livemap israil gazze livemap israil gazze operasyon gazze haritası gazze operasyon