İsrail Ordusu, Gazze Şeridi'ni İkiye Bölerek Netrazim Koridoru'nu Akdeniz'e Kadar Uzattı

TAKİP ET

İsrail ordusu, bunun bölgeyi aylar ve muhtemelen yıllar boyunca kontrol etmeye yönelik bir güvenlik planının parçası olduğunu duyurdu.

CNN'in uydu görüntüleri üzerinde yaptığı bir analiz, İsrail ordusu taradından Gazze'yi ikiye bölecek şekilde inşa edilen ve Netzarim Koridoru olarak bilinen yolun Akdeniz kıyısına ulaştığını gösterdi. İsrail ordusu, bunun bölgeyi aylar ve muhtemelen yıllar boyunca kontrol etmeye yönelik bir güvenlik planının parçası olduğunu duyurdu.
 

Uydudan alınan 6 Mart tarihli bir görüntü, haftalardır yapım aşamasında olan doğu-batı yolunun Gazze-İsrail sınır bölgesinden başlayarak Gazze Şehri de dâhil olmak üzere Gazze'nin kuzeyini güneyinden ayıran yaklaşık 6,5 kilometre genişliğindeki şeridin tamamına yayıldığını ortaya koyuyor. 

İsrail Savunma Kuvvetleri, (IDF) CNN'e yaptığı açıklamada bu yolu "bölgede operasyonel bir dayanak noktası oluşturmak" ve "kuvvetlerin yanı sıra lojistik ekipmanların geçişine" izin vermek için kullandıklarını söyledi. Güzergahın ne zaman tamamlandığı sorulduğunda IDF yolun savaştan önce de var olduğunu ve zırhlı araçların "zarar vermesi" nedeniyle "yenilendiğini" söyledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, güvenlik kabinesine sunduğu savaş sonrası planda bölgenin "tamamen askerden arındırılmasını" ve güvenlik, sivil idare ve eğitim sistemlerinin elden geçirilmesini önermişti. 

Washington'daki Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nde İstihbarat, Ulusal Güvenlik ve Teknoloji Programı Direktörü Emily Harding, CNN'e yaptığı açıklamada Netzarim Koridoru'nun "nüfus hareketini kontrol etme" girişimi olduğunu söyledi.

Şeridi ikiye bölen bir yolun "kuzey ve güney arasında gidip gelen insanları taramayı ve içlerinde Hamas savaşçısı olup olmadığını anlamaya çalışmayı" kolaylaştıracağını da sözlerine ekledi.

Harding, İsrail'in Gazze'de operasyona başladığından bu yana karşılaştığı en büyük zorluğun sivil nüfus arasında saklanan Hamas militanlarının kökünü kazımaya çalışmak olduğunu söyledi ve "Bunu yapmanın tek yolu sahada gerçekten iyi bir taktik istihbarat elde etmek ve sonra da onların gerçekten hareket etmelerini engellemektir" dedi. 

israil netzarim gazze şeridi akdeniz israil ordusu