İsrail Pfizer BioNTech Aşısı ile Myokardit Vakaları Arasında Bağlantı Olma İhtimali Üzerinde Duruyor

TAKİP ET

İsrail Sağlık Bakanlığı, Pfier BioNTech aşısının uygulandığı genç erkekler arasında az sayıda rastlanan myokardit (kalp kası iltihabı) vakalarının aşıyla ilgili olabilleceğinin tahmin edildiğini açıkladı.

Konuya dair üç uzman ekip tarafından yapıldığı belirtilen araştırma sonuçlarını halka duyuran Bakanlık, aşıyla ilgisi olduğu düşünülen miyokarditin (kalp kası iltihabı) görüldüğü genç erkek hastaların en fazla dört gün müşahede altında tutulduğunu ve bu hastaların yüzde 95'inin hastalığı hafif olarak atlattığını açıkladı.

Ülkede Aralık 2020 ile Mayıs 2021 aralığında aşı olan 5 milyon insan arasında 275 miyokardit vakasına rastlandığı belirtildi.

Araştırmanın bulgularına göre Pfizer aşısının ikinci dozu ile 16-30 yaş aralığındaki erkeklerde görülen miyokardit vakaları arasında bağlantı gözlendi. Söz konusu gruptaki miyokardit vakaları diğer yaş ve cinsiyet gruplarında görülen vakalardan ayrılır.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) danışma grubu da geçtiğimiz ay miyokardit ile Pfizer gibi mRNA aşıları arasında bir bağlantı olması ihtimalinin incelenmesini önermişti.

İsrail Pfizer BioNTech Aşısı ile Myokardit Vakaları Arasında Bağlantı Olma İhtimali Üzerinde Duruyor