İsrail, Türk Büyükelçinin Güven Mektubunu Kudüs'te Vereceğini Açıkladı

TAKİP ET

İsrail Maslahatgüzarı Lillian, basın mensuplarına Türkiye - İsrail ilişkilerini değerlendirdi.

İsrail'in Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Irit Lillian, "Türk büyükelçisi de diğer tüm ülkelerin büyükelçileri gibi güven mektubunu Kudüs'te sunacaktır. Umuyorum ki Türkiye, Büyükelçiliğini ilerleyen dönemde Kudüs'e taşır" dedi.

Habertürk'ün haberine göre İsrail'in Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Irit Lillian, Türkiye ile karşılıklı büyükelçi atanmasında İsrail'de sürecin farklı işlediğini belirtti.

Lillian her iki tarafın da büyükelçinin kim olacağının duyurulması arasında zaman farkı olabileceğini, İsrail'in atanacak büyükelçinin siyasi biri mi yoksa bir diplomat mı olacağına karar vereceğini söyledi ve "Seçimden önce de olabilir, seçimden sonra da olabilir" dedi.

Sadece seçimler yüzünden İsrail tarafında işlerin ertelenebileceğini belirten Lillian, "Ama umarım olmaz. Umarım zamanında olur ve sadece birkaç hafta daha sürer ve süreç sona erer" dedi.

Son bir yıldır Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkinin çok yoğun olduğunu ve iyi yönde ilerlediğinin altını çizen Lillian, "Başka bir kanalımız daha oldu. Bu, ilişkilerimize çok somut, sağlam bir temel oluşturmaya çalışmak ve temel kararımızı vermek olan diplomatik kanaldır. Neredeyse 75 yıldır devam eden ilişkilerimiz var. Bu yüzden, bu sefer gerçekten yapmaya çalıştığımız iyi sağlam temeller ve yeterince esnek olacak temeller oluşturmaya çalışmak olduğunu söyleyebilirim. Bölgemizde yaşanan krizi çok iyi biliyoruz" diye konuştu.

"Türk büyükelçisi de diğer tüm ülkelerin büyükelçileri gibi güven mektubunu Kudüs’te sunacaktır." diyen Lillian, "Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararı alan her ülke adına elbette çok mutluyuz. Şu an için bunu yapmaya karar veren çok sayıda ülke yok. Neyse ki, ABD büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıdı. Ama gerçekçi olmak gerekirse, Türkiye'yi bunu yapan ilk ülkelerden biri olarak görmek gerçekçi olmaz. Umuyorum ki Türkiye, Büyükelçiliğini ilerleyen dönemde Kudüs’e taşır" ifadelerini kullandı.


 

israil türkiye türk büyükelçisi güven mektubu Kudüs