İsrail'de Hükümet Krizi Aşıldı: İlk Defa Bir Arap Partisi İktidar Ortağı Olacak

TAKİP ET

İsrail'de Netanyahu muhaliflerinin oluşturmaya çalıştığı koalisyon güvenoyu almak için Knesset'e gidecek.

İsrail'de Yair Lapid'in liderlik ettiği Yesh Atid Partisi, Naftali Bennett'in liderlik ettiği Yamina Partisi ve Mansour Abbas'ın liderlik ettiği RAAM Partisi'nin yanı sıra 5 diğer partinin de desteklediği koalisyon önümüzdeki hafta başında ülkenin parlamentosu olan Knesset'ten güvenoyu almaya çalışacak. İsrail tarihinde ilk defa bir Arap partisinin yer alacağı koalisyon hakkında RAAM Partisi lideri Mansour Abbas, "İlk kez bir Arap Partisi hükümet ortağı olacak. Bu anlaşma Arap toplumuna da genel olarak bütün İsrail toplumuna da birçok fayda sağlayacak" dedi.

Hükümeti kurma görevi verilen Yair Lapid'in hükümeti kurmayı başardığını belirten bir belge Cumhurbaşkanlığı'na gönderildi. Belgede "Anayasa’nın 13(b) Maddesi uyarınca, bir hükümet kurmayı başardığımı size bildirmekten onur duyarım. Hükümet, Anayasa’nın 13(a) Maddesi uyarınca alternatif bir hükümet olacak. Hükümette Naftali Bennett önce Başbakan olarak görev yapacak” ifadeleri ve koalisyona destek verecek olan siyasi liderlerin imzaları yer alıyor.

Koalisyon protokolüne göre koalisyon hükümetinin başbakanlığını Yamina Partisi lideri Naftali Bennett ve Yesh Atid Partisi lideri arasında dönemsel olarak yürütülecek.

Netanyahu'nun liderlik ettiği Likud Partisi'nden seçilen Meclis Başkanı Yariv Levin'in güvenoylamasını erteleteceği iddiaları İsrail basınında yazılıyor. 12 yıllık kesintisiz başbakanlığından sonra Benjamin Netanyahu artık muhalefet görevini üstlenecek. 

 

İsrail'de Hükümet Krizi Aşıldı İlk Defa Bir Arap Partisi İktidar Ortağı Olacak