İsrail'de İronik Bir Irkçılık: Aşılanmamış İnsanlara Karşı Ayrımcılık

TAKİP ET

İsrail'de yalnızca aşılanmış insanların kabul edileceği kumsallar oluşturuldu.

Dispropaganda adlı bağımsız bir içerik üreticisinin haberine göre, geçtiğimiz günlerde, Tel Aviv'de bir plaj sandalyesinde son derece rahatsız edici bir uyarı görüldü. Sandalye, yalnızca aşılanmış kişilere ayrılmıştı.

Apartheid Güney Afrika'da "yalnızca beyazlara ait" kumsallar vardı, bugün ise “yalnızca aşılanmış kişilere ait" kumsallar var. 

Bu bir şaka değil. Bu uyarı, insanları Çin virüsü aşısı olmaya zorlamak için İsrail yetkilileri tarafından yürütülen bir kampanyanın parçası. 

Sosyal medyada birçok kişi, söz konusu fotoğrafın özellikle düzenlenmiş sahte br fotoğraf olabileceğini veya görüntünün hileli çekildiğini düşündü. Ancak farklı bir açıdan çekilmiş bir video ile durumun gerçekliği ve vehâmeti teyit edildi.

Şu anda İsrail'de aşılanmamış kişilerin spor salonlarına, tiyatrolara, spor etkinliklerine, konserlere ve bunlar gibi yalnızca aşılı kişilere açık olan başka birçok yere gitmesine izin verilmiyor. İsrail Sağlık Bakanı, aşı yaptırmak istemeyen veya henüz yaptırmamış herkesin bu tür ayrımcılıklara uğrayacağını belirtti. İsrail vatandaşları artık kendi hükûmetleri tarafından bilfiil ayrımcılığa uğruyor.

Bugün İsrail'de olup bitenler, yakında dünya çapında görülecek bir ırkçılığın habercisi. Bir kişiyi ten renginden ötürü değil, kanında bir tıbbî madde dolaşıp dolaşmamasına göre diğerlerinden ayıran yeni bir tür kurumsallaşmış ırkçılık.

Bununla birlikte İsrail'in, insanları ayırmada ve hükûmetin "kan sertifikasına" sahip olanların "üstün insanlar" olarak davrandığı bir toplum yaratmada başı çekmesi, tarihe bakınca ironik görünüyor. 

İsrail Irkçılık Ayrımcılık Aşı Covid-19 Koronavirüs Apartheid İsrail plaj İsrail kumsal