İsrail'de Netanyahu Dönemi Kapanıyor

TAKİP ET

İsrail'de Netanyahu'nun başbakanlığını sonlandıracak olan bir hükümetin kurulması ihtimali giderek yükseliyor.

İsrail'de aşırı sağcı Yamina Partisi lideri Naftali Bennett'in Netanyahu karşıtı ittifaka destek vereceğini açıkladı. Uzun süre hangi ittifaka katılacağı hususunda sessiz kalan Bennett, sessizliğini bozarak İsrail'in 12 yıl boyunca başbakanlığını yapmış olan Netanyahu'yu hedef aldı.

Benjamin Netanyahu'yu İsrail'i yeni bir "Masada"ya götürmekle suçlayan Bennett, Yair Lapid'in liderlik ettiği Yesh Atid (Gelecek Var) partisi ile bir milli birlik hükümeti kuracağını açıkladı.

Bennett'in kullandığı "Masada" (Metzuda sözünün Romalılarca söylenişi) sözü İbranice'de "kale" anlamına geliyor. Masada İsrail'in güneyinde yer alan bir kale idi. Romaya karşı başlatılan isyan başarısızlığa uğrayınca bazı Yahudiler bu kaleye kaçmışsa da kale Romalılar tarafından kuşatılmıştı. Romalılar tarafından kuşatılan Masada Kalesi'nde, kurtulamayacaklarını anlayan 960 Yahudi teslim olmaktansa ölmeyi tercih etmiş ve tarihte bilinen ilk toplu intiharlardan birini gerçekleştirmişlerdi. Toplu intihardan yalnızca 2 kadın ve 5 çocuğun kurtulabildiği rivayet edilir.

Bennett'in Netanyahu'nun da Lapid'in de hükümeti kurma görüşmelerinde yer alarak parlamentonun kilit partisi olarak Yamina Partisi öne çıkmıştı. 7 sandalyeyle parlamentodaki en büyük 5. parti olan Yamina'nın, Yesh Atid'le ittifak kurması halinde Bennett'in başbakanlığına gidilen yol açılabilir. 

Koltuğunu kaybetmek istemeyen Netanyahu ise söz konusu koalisyon ihtimalini baltamak için rakibi olan liderlere karşı tavrını giderek sertleştiriyor.

İsrail Netanyahu Dönemini Kapatıyor