İsrailli Ekibin, Tarihi Antakya Sinagogu'nda Bulunan Asırlık Parşömenleri Aldığı Ortaya Çıktı

TAKİP ET

İsrailli Arama Kurtarma Ekibi'nin, depremler sonrasında yıkılan Tarihi Antakya Sinagogu'ndan 600 yıllık olduğu iddia edilen parşömenleri İsrail'e götürdüğü, sonrasında bu parşömenlerin Türk Yahudi Toplumu'nun İstanbul'daki Hahambaşlığı'na verildiği ortaya çıktı.

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem sonrasında Antakya, ciddi hasar gördü. Şehrin çok sayıda simge yapısı enkaza dönerken,  Tarihi Antakya Sinagogu da yıkıldı.

Türkiye'ye yardım için gelen İsrail arama kurtarma ekipleri, güvenlik gerekçesiyle erkenden ayrılmışlardı. Ancak, bu ekiplerin tarihi Ester Kitabı'nı alıp İsrail'e götürdüğü ortaya çıktı. İsrail arama kurtarma ekiplerinin lideri, tarihi sinagogdan aldıkları 200 yıllık Ester Kitabı'nı İsrail televizyonunda göstererek bu durumu kabul etti.

ZAKA Arama Kurtarma Kuvveti Komutanı Binbaşı Haim Otmazgin, Ester Kitabı'nı yaşlı bir Türk Yahudisi'nin kebdilerine verdiğini iddia etti. Otmazgin'in iddialarına göre yaşlı adam, "Topluluğumuzun son başkanı trajik bir şekilde aramızdan ayrıldı ve Suriye'ye yakınlığımız nedeniyle parşömenlerin yanlış ellere geçmesini istemem. Lütfen onları koruyun ve topluluğumuzun hatırlandığından emin olun" diyerek kitabı ZAKA Arama Kurtarma Kuvveti'ne emanet etti.

İsrailli Binbaşı Otmazgin, "Birkaç on yıllık bir ZAKA gönüllüsü olarak, bu hayatımın en duygusal anlarından biri. Böylesine önemli bir tarihi belgeyi kurtarmaktan ve Antakya'daki Yahudi cemaatinin mirasının, deprem onu ​​neredeyse sıfıra indirdikten sonra bile bozulmadan kalmasını sağlamaktan gerçekten onur duyuyorum. Önümüzdeki birkaç gün içinde, parşömenleri kime emanet etmemiz gerektiğini öğrenmek için İstanbul'daki bir Çabad elçisiyle görüşeceğiz" dedi.

Parşömenler Türkiye'ye Getirildi

Türk Yahudi Toplumu, Antakya depreminde İsrail arama kurtarma ekipleri tarafından çalındığı iddia edilen 200 yıllık Ester Kitabı'nın İsrail'den geri getirildiğini açıkladı. Parşömen, toplumun Hahambaşılığı tarafından muhafaza altında tutulacak ve Antakya sinagoguna geri götürülecek.

Ayrıca, Türkiye Aşkenaz Yahudi cemaatinin hahamlığını yapan Rabbi Mendy Chitrik de konu hakkında bir açıklama yaptı. Twitter hesabından yaptığı açıklamada, depremde kurtarılan Ester Kitabı parşömeninin Antakya Megila'sı olduğunu belirtti. Parşömen, İstanbul'daki Türk Yahudi Toplumu'na iade edildi.