İstanbul Barometresi Raporu Yayımlandı

TAKİP ET

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İstanbul Planlama Ajansı, İstanbul Barometresi Haziran 2021 Raporu'nu yayımladı.

Araştırmayı yürüten İstanbul Planlama Ajansı ekipleri 26 Haziran-9 Temmuz 2021 tarihleri arasında 670 İstanbullu ile telefon görüşmesi yaptı.

İstanbul'un En büyük Üç Sorunu

Araştırmaya göre İstanbulluların yüzde 46,4'ü şehrin en büyük sorununun yaklaşan İstanbul depremi olduğunu söylerken yüzde 37'si ekonomik sorunları, yüzde 36,9'u ise ulaşımı şehrin en büyük sorunları olarak sıraladı. Yasa dışı göçmenler ise İstanbullulara göre şehrin en mühim sorunları arasından dördüncü sırada geldi.

Kanal İstanbul ve Müsilaj

İstanbul'un gündeminde olan birçok sorunun katılımcılara yöneltildiği araştırmanın sonuçlarına göre İstanbul'un gerçek gündemi katılımcıların yüzde 39,2'sine göre müsilaj (deniz salyası) iken, yüzde 30,8'ine göre Kanal İstanbul.

Araştırmaya katılan İstanbulluların yüzde 71,1'i Kanal İstanbul'un yapılıp yapılmamasına ilişkin olarak İstanbulluların karar vermesi gerektiğini düşünürken, yüzde 62,7'si projenin israf olduğunu belirtti.

Kanal İstanbul hususunda görüş bildiren İstanbulluların yüzde 65'i projenin doğaya zarar vereceğini düşünürken, yüzde 76,6'sı şehrin çok daha öncelikli başka problemleri olduğunu belirtti.

Katılımcıların dörtte birlik bir oranı Kanal İstanbul için harcanacak paranın sosyal yardımlara ayrılması gerektiğini düşünürken yüzde 22,8'i beklenen İstanbul depremine hazırlık için ayrılmasını düşünüyor. 

Aşı Olmak İstemeyenler

Araştırmada Çin Virüsü'ne karşı henüz aşısını yaptırmamış olan İstanbulluların yüzde 41,5'i aşı olmak istemediklerini açıkladı. Aşı olmak istemeyen İstanbullular içerisinde 45-59 yaş aralığındakilerin oranı yüzde 54,1 oranında iken 18-44 yaş aralığında bu oran yüzde 39,4 olarak ölçüldü.

Gece Yarısından Sonra Müzik Yasağı

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Kimse kusura bakmasın, kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yok" diyerek getirdiği hukuksuz gece yarısından sonra müzik yasağına ilişkin olarak ise İstanbulluların yüzde 54'ü yasağa karşı çıkarken, yüzde 37,2'si kararı desteklediğini belirtti. 

İstanbul Barometresi Raporu Yayımlandı