İstanbul'daki Polis Memurları İktidarın 'Polise Lüks Araç' Şovundan Rahatsız

TAKİP ET

Yargı kararıyla kesinleşmediği halde, değeri 24 milyon lirayı aşan lüks arabaların orijinalliğinin bozulup polise tahsis edilmesi ileride büyük sıkıntılara sebep olabilir.

Son zamanlarda yapılan operasyonlardan ele geçirilen ve toplam fiyatları 24 milyon lirayı aşan otomobillerin de içinde bulunduğu 23 araç, mahkeme kararıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne verildi. Karar kesinleşmediği halde bu araçların polis aracı olarak kullanılmaya başlanması bir hayli yadırganarak, polis memurlarının binmek istememesine yol açtı.

AKP'li İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın da büyük bir reklamla duyurduğu "lüks araç" şovu, İstanbul'daki polisler arasında huzursuzluk yarattı. 

Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk'e konuşan bir polis memuru, polislere tahsis edilen lüks otomobillere ilişkin kimsenin binme sorumluluğunu almak istediğini belirterek şunları söyledi:

"Emniyet Genel Müdürlüğü, ekip araçlarına sadece zorunlu karayolları trafik sigortası yaptırıyor. Bu sigorta sadece karşı taraftaki araca verilen hasarın 120 bin TL’ye kadar olan bölümünü karşılıyor. Eğer emniyetin aracında hasar oluşursa, bunu polis memuru ödemek zorunda. Çünkü, Emniyet Genel Müdürlüğü ekip araçlarına ödenek olmadığı için kasko sigortası yaptırmıyor. Ödenek olsa bile kasko şirketi 24 saat görevde olan değişik sürücülerin kullandığı ve risk grubu yüksek meslek araçlarına kolay kolay kasko yapmaz. Ayrıca bu araçların benzin tüketimi çok, periyodik bakımları çok pahalı."

Mal sahibinin, araca el konulduğu tarihteki otomobilinin kilometresi ile, suçsuz bulunması durumunda kendisine teslim edildiği tarih arasındaki kilometre farkı, kullanıldığı suredeki emsal kiralama ve yıpranma bedeli talep etme hakkı bulunmasına rağmen araçların orijinalliğinin bozulduğunu belirterek uyarıda bulundu. Arabaların polis renklerine boyanıp, tepe lambası takıldığını açıkladı. Suçta kullanıldığı yargı kararıyla kesinleşmeden bu araçları yediemine teslim etmek yerine orijinalliğini bozup polise tahsis edilmesinin ileride sıkıntıları ortaya çıkabileceğini söyledi.

İstanbul'da görevli memur, "Polis memuru görevde ekip aracıyla kaza yaptığında hemen alkol testi yapıyorlar kaza raporuna göre suçsuz olsa bile hakkında devlet malına zarar vermekten idari soruşturma açılıyor. Ekip aracı kullanan polislere araç zimmetlenir. Tüm sorumluluk ona yüklenir  fakat bu sorumluluğa rağmen her hangi bir ek ödeme yapılmaz. Ekip şoförü kazaya karıştığında suçlu ise aracı kendi yaptırır. Emniyet araç yapıldıktan sonra yetkili servise gönderip orijinal parça kullanılıp kullanılmadığına dair ekspertiz raporu alır,"  ifadelerini kullandı. 

istanbul emniyet müdürlüğü polis memuru polis aracı lüks araç ali yerlikaya