İstanbul'daki Rusya-Ukrayna Müzakereleri Sona Erdi: Tarafların Basın Açıklamaları

TAKİP ET

Rusya ve Ukrayna arasında İstanbul'da gerçekleştirilen müzakereler sona erdi.

Rus ve Ukrain heyetleri arasında İstanbul Dolmabahçe'de bulunan Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nde yaklaşık 3 saat süren görüşmeler bitti.

Tarafların ayrı ayrı yapacakları basın açıklamaları bekleniyor...

Ukrayna adına müzakerelere katılan David Arakhamia, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 8 ülkeyi garantör olarak görmek istediklerini belirterek Ukrayna'nın geleceğinin teminat alınmasını istediklerini söyledi. Garantör ülkelerin arasında Türkiye'nin de olmasını istediklerini belirten Arakhamia, "Garantör ülkelerin bize askeri yardım sunması gerekir" diye konuştu.

Arakhamia, Ukrayna'nın güvenliğinin garanti edildiği bir sistemin inşa edilmesi durumunda Ukrayna'nın tarafsız statüyü kabul edeceklerini vurguladı.

"Türkiye'yi Garantör Ülkeler Arasında Görmek İstiyoruz"

Ukraynalı müzakereci Mıhaylo Podolyak ise "Ukrayna, uluslararası hukuki garanti istiyor. Bu garanti, anlamı açısından NATO'nun 5. maddesinin niteliğini taşımalı. Garantör ülkeler arasında ABD, Büyük Britanya, BM Güvenlik Kurulu üyesi 5 ülke, Almanya, Polonya ve Türkiye'yi görmek istiyoruz. Bu sözleşme katılıma açık olacak. En önemli madde garantör ülkelerden güvenlik garantileri alabilme konusunda olacak ki bu savaş sona erdirilebilsin. Bugün itibarıyla garantör olabilecek ülkelerle görüşmeler yapılıyor" diye konuştu.

Kırım ve Donbass 15 Yıl İçinde Görüşülecek

Ukraynalı müzakereci Mıhaylo Podolyak, "Sözleşme üzerinde gruplarımız çalışıyor. Böyle bir garanti sözleşmesi elbette ateşkesten sonra ve Rus askerlerinin 23 Şubat tarihinde bulundukları yerlere çekilmesinden sonra mümkün olacaktır. Ayrıca şunun da altını çizmek istiyorum, işgal altındaki Kırım ve Donbass toprakları konusunda, 15 yıl içinde görüşmeler yapılacak. Bu süre zarfında askeri harekat olmayacak" dedi.

Ukraynalı müzakereci Mıhaylo Podolyak liderlerin görüşme ihtimaline ilişkinse "Bugün itibarıyla kabul edilen belgeler buna yeterli altyapıyı oluşturuyor" dedi.

"Rus Tarafı Önceki Görüşmelere Göre Daha Yapıcı"

Rus heyetlerinin daha önceki toplantılara göre daha yapıcı olduğunu belirten Podolyak, "Görüşmelerin kolay geçtiğini söyleyemeyiz ancak Rus tarafı Ukrayna'nın taleplerini dikkatle dinledi" dedi.

"Ukrayna halkının kahramanca mücadelesi, böyle savaşların tekrarlanmaması için yeni bir güvenlik sisteminin kurulması gerektiğini ortaya koydu" diyen müzakereci, "Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy bunu diğer devlet başkanlarını uzun zamandır söylüyor. Bu da bu güvenlik sisteminin ilk adımı oldu. Dünyanın şunu anlamasını istiyoruz: Mevcut güvenlik sistemi değişmeli" diye konuştu.

Rusya Savunma Bakanlığı: Kiev ve Çernihiv'e Yönelik Askeri Aktiviteleri Azaltacağız

Rus müzakereciler ise görüşmelerin yapıcı geçtiğini, Ukrayna'nın tekliflerini aldıklarını ve bunları diktatör Putin'e ileteceklerini söyledi. Ayrıca Zelenskiy ve Putin arasında olası bir görüşmenin, anlaşmanın dışişleri bakanları tarafından onaylanması sonrasında mümkün olduğunu söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı, diyalog şartlarını oluşturmak için Kiev ve Çernihiv'e yönelik askeri faaliyetlerini azaltacaklarını açıkladı.
​​​​

istanbul rusya ukrayna müzakereleri sona erdi basın açıklamaları bekleniyor