İstanbul Depremi, Heyelanları da Tetikleyecek: O İlçeler Şu Anda Bile Kayıyor

TAKİP ET

Prof. Dr. Görür, "Büyükçekmece-Küçükçekmece arası heyelanların olduğu yerler. Buralar şu anda bile kayıyor, hareket ediyor. Depremle birlikte burada ciddi yıkımlar meydana gelecektir" dedi.

Deprem Haftası dolayısıyla olası İstanbul depremine ilişkin açıklamalarda bulunan Jeolog, Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'da en az 7, en fazla 7.5 büyüklüğünde bir deprem olacağını ve bu depremden en çok Avrupa Yakası'nın kıyı kesimlerinin etkileneceğini söyledi.

Prof. Dr. Görür, beklenen deprem öncesinde acil olarak müdahale edilmesi gereken yerlerin özellikle Avrupa Yakası'nda bulunan kıyı ilçeleri olduğunu dile getirdi.

DHA'ya konuşan Görür, özellikle Büyükçekmece ve Küçükçekmece bölgesine dikkat çekerken "Büyükçekmece-Küçükçekmece arası heyelanların olduğu yerler. Buralar şu anda bile kayıyor, hareket ediyor. Depremde hâliyle bu kayma hareketi heyelanlara dönüşecektir. Depremle birlikte burada ciddi yıkımlar meydana gelecektir. Deprem heyelanları tetikleyecektir. Şu anda deprem yokken bile yavaş yavaş deformasyon, hareket var zeminde. Yılda birkaç santim hareket ediyor. O nedenle İstanbul'da bu bölge üzerinde mutlaka çalışmak gerekir" diye konuştu.

Avrupa Yakası için uyarılar yapan Prof. Dr. Görür sözlerini şöyle sürdürdü:

"İstanbul depremi yaklaşıyor. Beklediğimiz deprem de küçük bir deprem değil. Minimum 7.2, maksimum 7.5 büyüklüğünde bir deprem. Muhtemelen ilk kırılacağını düşündüğümüz yer de Silivri açıklarıyla Yeşilköy açıkları arasında Kumburgaz Kolu. Dolayısıyla bu depremde İstanbul genelde etkilenecek ama en fazla Avrupa Yakası etkilenecek. Bunun nedeni, hem deprem üretecek faya yakın olması hem buradaki zemin ve jeolojik formasyon depremin etkisini büyütecek nitelikte. Yani zemini sağlam bir yerde depremin etkisini bir olarak düşünürsek, Avrupa Yakası'nda kimi yerlerde deprem etkisi beş katına kadar çıkabilir. Buradaki zemin genellikle çürük olan zeminlerdir. İçinde su olan, çimentolaşmamış, kaya niteliği göstermeyen, gevşek, yumuşak zeminlerdir. Dolayısıyla deprem olduğu takdirde bu tür zeminin içerisine giren sismik dalgaların hızları yavaşlayarak bu zemin içerisinde oyalanır ve daha fazla hareket ederek yıkıma neden olurlar. Bu tür zeminlerde yer ivmesi daha fazlasıdır en büyük yer hız daha fazladır. Avrupa Yakası'nda özellikle kıyıdan itibaren ilk 10 kilometrelik şerit içerisindeki alanların çoğunda sarsıntının hızı ve ivmesi daha fazla olacaktır."

İstanbul depremi beklenen istanbul depremi büyük istanbul depremi Büyükçekmece deprem Küçükçekmece deprem heyelan istanbul heyelan toprak kayması jeolog naci görür prof. dr. naci görür avrupa yakası