İstanbul Ekonomi Araştırma: Cumhur İttifakı Yüzde 50+1'i Bulamıyor

TAKİP ET

İstanbul Ekonomi Araştırma'nın yayımladığı son ankete göre Cumhur İttifakı sandıkta çoğunluğu elde edemiyor.

İstanbul Ekonomi Araştırma, ülkedeki gelişmelerin değerlendirildiği Ocak ayı Türkiye Raporu’nu yayımladı.

Yayımlanan anketin sonuçlarına göre Cumhur İttifakı yüzde 50+1'i aşamazken, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı en yüksek oy oranına Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ulaşıyor.

Cumhuriyet’ten Sarp Sağkal’ın haberine göre “Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?”  sorusunda kararsızlar dağıtıldığında AKP’nin yüzde 32, CHP’nin yüzde 25, İYİ Parti’nin yüzde 15, HDP’nin yüzde 9 ve MHP’nin yüzde 8.5 oy aldığı belirtildi.

Buna göre Cumhur İttifakı yüzde 50+1 çoğunluğu bulamıyor.


En Yüksek Oran Mansur Yavaş'ın


"Bu pazar Erdoğan’ın oy oranı, “bu pazar seçim yapılsa yüzde 37,5 - 40 arasında” olduğu aktarılan raporda, “Erdoğan’ın muhtemel rakiplerinin oy oranları ise daha geniş bir aralıkta değişiyor. Erdoğan’a rakip oldukları durumda, en düşük oy oranına Kemal Kılıçdaroğlu, en yüksek oy oranına ise Mansur Yavaş ulaşıyor” değerlendirmesi yapıldı.


TÜİK En Az Güvenilen 2. Kurum


Kurumlara güvenin ölçüldüğü raporda bu ay ilk kez TÜİK'e güven de ölçüldü. TÜİK Başkanı Sait Erdal Dinçer’in “Bir yanlışa imza atarsam 84 milyonun hakkını yemiş olurum” açıklamasına karşın, TÜİK “en güvenilmeyen ikinci kurum” oldu.

Enflasyon oranlarıyla ilgili kuruma eleştiriler getirildiği ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kuruma yapmak istediği ziyaretin engellendiği anımsatılan raporda, “Bu ayki anketimizde katılımcılarımıza ilk defa TÜİK’e güvenip güvenmediklerini sorduk ve bu kuruma güvenenlerin oranı sadece yüzde 31 çıktı” bilgisi paylaşıldı.


En Güvenilmeyen Kurum Merkez Bankası


En güvenilmeyen kurum ise, “bağımsızlık” konusundaki tartışmalarla ve “128 milyar dolar nerede?” sorusuyla gündeme gelen Merkez Bankası olduğu kaydedilen raporda, “Merkez Bankası en az güven duyulan kurum, ancak bu kuruma güven duyanların oranı da 3 puan yükseldi. Aralık ayındaki faiz düşürme kararının ardından dolar kurunda gözlenen ani yükselişin kur korumalı mevduat duyurusu ve müdahaleler ile kontrol altına alınması, bu kuruma ve diğer kurumlara güvende gözlemlenen sınırlı iyileşmenin arkasındaki neden olabilir” ifadeleri yer aldı.
 

erdoğan bahçeli istanbul ekonomi araştırma anket cumhur ittifakı akp merkez bankası tüik