İstanbul Havalimanı CEO'su Samsunlu: Atatürk Havalimanı Açılamaz

TAKİP ET

İGA CEO'su Kadri Samsunlu "AHL açılamaz, biz varken ihtiyaç yok. Burada kapasitem var. O durumda iki havalimanı da kapasitesini kullanamaz" açıklamasını yaptı.

Halk TV'den İsmail Saymaz'a konuşan İstanbul Havalimanı'nın yönetimini üstlenen İGA'nın CEO'su Kadri Samsunlu, kar fırtınasında havalimanının felç olmasını doğal bulduğunu belirtti.

"Kar öyle hızlı indi ki uçakları çıkartamadık. Yedi saat kar hiç durmadı. Yedi saatin sonunda 41 santimetre kar düştü" diyen Samsunlu, görüş mesafesinin olmaması nedeniyle temizleme operasyonunun durduğunu belirterek "Durunca karlar yükseldi, saha kendi kendini kapattı. Nerede olduğunuzu görmüyorsunuz. Beyaz duman içinde hareket ediyorsunuz. Bir gün sürdü. Pazartesi saat 13-13.30'da kapandı. İlk uçak ertesi gün 12.30'da açıldı" diye konuştu.

"Havalimanı Devlet Hava Meydanları İşletmesi İle Yapıldı"

İstanbul Havalimanı'nın projesinin Devlet Hava Meydanları İşletmesi ile birlikte yapıldığını belirten Samsunlu, "DHMİ kim? Türkiye'de havacılığı kuran, 56 havalimanının ilk çimentosunu döken kurum. Bu havalimanının da sahibi. Biz yolcuyuz. 25 sene sonra burası devletin. Yanlış yere yapılmadı. Diyelim ki hata var. Peki, biz 800 bin uçuşu, 115 milyon yakın yolcuyu, 100 milyona yakın bavulu nasıl yetiştirdik? Bu dördüncü kışımız. Üç kış kar yağmadı mı? Yağdı. Niye kimse duymadı?" ifadelerini kullandı.

Çatısı çöken kargo tesisinin THY'ye sorulması gerektiğini belirten Samsunlu, insanların havalimanında mahsur kalmasına ilişkin şu açıklamayı yaptı:

"Kar başladıktan sonra takımıma şunu söyledim: 'Ne kara ne de hava tarafında kimse kalmamalı. Herkesi içeri alacağız.' Bir parçası, uçaktakilerin tahliyesiydi. İkincisi, bağlantı yolunda kalan bin araç. D-20'den havalimanı sapağını geçince kara saplanmışlar. Önlerini açtık, tek tek içeriye aldık. Büyük kısmı yolcu ve turist getiren taksi ve servislerdi. Saat 21'de kar bitti. Dışarıda kimse kalmadı. İçeriye geldik. Neye ihtiyaç var? Yemeğe. Hemen kumanya. Kızılay ile valilikle konuştuk. 60 bin kumanya ve 5 bin battaniye dağıtıldı. Büyük kısmı AFAD'dan geldi. Nerede yatıracağım? Havalimanında kapasiteler yolcu akışına göre hesaplanır. 25 bin kişinin kalması için ayarlanmış tesis değil burası. Öncelik ne? İnsanın emniyetini, ihtiyaçlarını, zarar almadan fırtınayı geçirmesini sağlamak. Onu yaptık."

"Atatürk Havalimanı Açılamaz"

THY'nin büyümesinin Atatürk Havalimanı ile sağlanamayacağını belirten Samsunlu, "Çünkü kapasitesi bitti. THY, 2010'u yıllardan itibaren aktarma yolcu almaya başladı. Filosunu büyütmek, daha fazla yere uçmak için. THY dedi ki "Sadece İstanbul'a gelen giden yolcuyla filoyu dolduramam. İnsanları İstanbul'da indireceğim, gideceği yerlere bağlayacağım. Döviz yaratmaya başlayacağım." Yolcuyu büyüttüğünüz zaman kargo da topluyorsunuz. Krizde THY'nin kendini koruma formülü kargo oldu. Yolcu kapasitesinin şiştiği havalimanında büyümeyi nasıl destekleyeceksiniz? İkincisi, yabancı havayolu gelmek ister, slot (Uçağa belirli bir zamanda ayrılan saha) veremezsiniz. Verirsiniz o saatte o gelmek istemez. Burada istediğiniz saatte gelin, inersiniz. 4.5 milyon tonluk kargo kapasitesi var. Türkiye'nin hacmi ne? 1.5 milyon ton. 120 milyonluk terminal var. Yüzde 30-35'ini kullanıyoruz" ifadelerini kullandı. "Atatürk Havalimanı açılamaz. Biz varken ihtiyacı yok" diyen Samsunlu, "Bizimle beraber de yok. Burada kapasitem var. O durumda iki havalimanı da kapasitesini kullanamaz" diye konuştu.

istanbul havalimanı iga kadri samsunlu atatürk havalimanı ismail saymaz