İstanbul Valisinin 'PKK Propagandası İçeriyor' Dediği Oyun Devlet Tiyatroları Tarafından Oynanmış

TAKİP ET

İBB Başkanı İmamoğlu, Şehir Tiyatroları programında yer alan Beru isimli Kürtçe tiyatro oyununun gösterimine saatler kala yasaklanmasına ilişkin bir açıklama yaptı. 'Terör propagandası içeriyor' suçlamasına karşı İmamoğlu, "Devlet Tiyatroları tarafından oynanmış. Türkçe oynanmış. Şimdi Kürtçe oynanacak. Ne farkı var" diye konuştu.

Dün (13 Ekim) İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları programında yer alan Berû (Yüzsüz) isimli tiyatro oyunu, Gaziosmanpaşa Sahnesi'nde sahnelenmesine saatler kala İlçe Emniyet Müdürü'nün kaleme aldığı bir dilekçenin Kaymakamlığa iletilmesinin hemen ardından yasaklandı.

Sosyal medyada oyunun Kürtçe olduğu için yasaklandığı yönünde açıklamalar ve tepkiler hızla birbirini izlerken İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklama yayımlayarak "Gaziosmanpaşa Kaymakamlığımız "BERU" tiyatro oyununu kürtçe dilde olduğu için değil, PKK propagandası içermesi nedeniyle yasaklamıştır. Konuyla ilgili adli süreç başlatılmıştır" açıklamasını yapmıştı.

Vali Yerlikaya'ya cevap, bugün İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan geldi. Oyunun yıllardır farklı sahnelerde Türkçe ve Kürtçe sergilendiğini kaydeden İmamoğlu, 'terör propagandası' içerdiğini iddia edenlere "Bugüne kadar neredeydiniz" sorusunu yöneltti. İmamoğlu'nun söz konusu oyunun Türkçe bir metinle 2014 yılında Devlet Tiyatroları programında da yer aldığını açıklaması ise akıllarda soru işareti yarattı.

İBB Başkanı İmamoğlu'nun konuya dair açıklamaları şöyle:

"Düşünsenize; bu ülkenin koca bakan yardımcısı, 16 milyonluk kentin koca valisi açıklama yapıyorlar. Neymiş efendim; ‘Terör örgütü propagandası yapılacakmış.’ Ya bu arkadaşlar, bu oyunu 20-30 kez oynadılar. Türkiye'nin İstanbul'un muhtelif noktalarında 20-30 kez oynadılar. Bugüne kadar neredeydiniz? Burada eğer bir terör suçu varsa, terör örgütü suçu varsa bu işe müdahale edecek olan kişi sizsiniz. Kolluk gücü, idari görevliler sizin elinizde. Yani şimdi akıl mı okuyorsunuz, tahminde mi bulunuyorsunuz, ne yapıyorsunuz? Soruşturma açılacakmış. İnanın tiyatro deyimi ile bu kadar komik bir bahanenin son perdesi. Başka bir şey daha söyleyeyim: Aynı oyun, Devlet Tiyatroları tarafından oynanmış 2014 yılında. Bu oyun, Kürtçe olarak aynı grup tarafından en az 20-30 kez oynanmış. 3-4 yıldır oynuyorlar. Dario Fo'nun bu oyunu, Devlet Tiyatroları tarafından oynanmış. Türkçe oynanmış. Şimdi Kürtçe oynanacak. Ne farkı var? O bakımdan, çok yanlış bir iş, çok kötü bir tarif yapılmış. Yargıya gidecekmiş. E gitsin. Yargıda göreceğiz bakalım ne olacak?

İBB, 16 milyon insanın belediyesidir. Bizim, bu şehirde yaşayan her duyguya, kültürler arası her türlü iletişime ortam yaratma mecburiyetimiz vardır. O bakımdan biz, böyle bir sözden geri adım atacak bir yönetim değiliz."

istanbul valisi ali yerlikaya kürtçe tiyatro oyunu ibb şehir tiyatroları beru devlet tiyatroları