İstanbul'da Binalar Deprem Olmadan Çöküyor, Felaket Bağıra Bağıra Yaklaşıyor

TAKİP ET

Zeytinburnu'nda bir binanın çökmesinin ardından uzmanlar İstanbul'da olası bir depremde 50 bin binanın çökme riski ile karşı karşıya olduğunu belirtti.

Zeytinburnu Sümer Mahallesi'ndeki 5 katlı bir apartman dün sabah saatlerinde çökmüş, önceki gece binadan gelen çatırdama sesleri ve camların patlaması sebebiyle bina sakinlerinin yapıyı tahliye etmiş olması felaketi şans eseri önlemişti. Olay sonrası Valilik, 6 daire ve 1 dükkandan oluşan 1995'de inşa edilmiş binanın yapı ruhsatının dahi bulunmadığını açıklamış, Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy ise enkaz kaldırma çalışmaları esnasında yaptığı açıklamada “Yıkılan binanın etrafındaki 45 binadaki 33 daire şu an tahliye edilmiş durumda. Fiziki gözlemden sonra o binalarda oturulup oturulmayacağına karar vereceğiz” demişti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu ise binanın enkazında incelemelerde bulunmuş ve akabinde gazetecilere yaptığı açıklamada insanların kentsel dönüşüm için inceleme yapmak isteyen belediye çalışanlarını binalara sokmaktan dahi çekindiğini ve kentsel dönüşümü ticari bir faaliyet olarak gördüklerini belirterek "Lütfen dönüşümle ilgili atılan her adıma, saygıyla ve güvenle baksınlar” sözleriyle çağrı yapmış, çöken binanın ruhsatsız olduğunu hatırlatan İmamoğlu, “Allah korusun, şu anda burada bambaşka bir manzara ile karşı karşıya kalabilirdik. İnsanlarımızın farkına varmasıyla, can kaybı olmadan süreci atlattık. İstanbul’un çare bulmak zorunda olduğumuz en kritik meselesi, bizim tespitlerimize göre, 200 bine yakın riskli yapının bir şekilde dönüştürülmesi. Ve bu, bir seferberlikle olur” ifadelerini kullanmıştı.

Olayla ilgili konuşan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna, Zeytinburnu'nda çöken binada can kaybı yaşanmamasını "büyük şans" olarak yorumladı. Suna, 2017 yılında Zeytinburnu'nda ve 2019 senesinde Kartal'da çöken binaları hatırlatarak,  "İstanbul’daki yapı stokunun durumunu, deprem olmadan çöken bu binalar açıkça gösteriyor. Bu binanın neden kendi kendine çöktüğünü tespit etmek gerekir” dedi.

Ülkedeki derin yoksulluğun kentsel dönüşümü yavaşlattığını, bu yüzden dönüşümün kamu eliyle yapılması gerektiğini belirten Nusret Suna, “AFAD ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları da gösteriyor ki, 50 bin civarında bina yıkılma riski taşıyor. Demek ki İstanbul’da 7,5 büyüklüğündeki depremde 50 bine yakın bina aniden yıkılacak ve çok dahası ağır hasar alacak. İstanbul yapı stokunun envanterinin hızlıca tespit edilip taramaların yapılması gerekiyor. Bu binalar kamu eliyle boşaltılmalı, yerine yenileri yapılmalı. Vatandaş açlıkla mücadele ederken kalacak yer bulamıyor, bu nedenle dönüşümün kamu eliyle yapılması elzem” ifadelerini kullandı.

İstanbul'da Binalar Deprem Olmadan Çöküyor Felaket Bağıra Bağıra Yaklaşıyor