İstanbul'da Her İki Kadından Biri Gece Taksiye Binmekten Çekiniyor

TAKİP ET

İBB tarafından yapılan taksi araştırmasıyla İstanbul'da yaşayanların taksi hakkındaki düşünceleri ortaya kondu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan araştırmayla, İstanbul'da yaşayanların taksi sorununa bakışı ortaya konuldu.

İBB İstanbul Planlama Ajansı, ‘İstanbul’da Taksi Kullanım Alışkanlıkları, İhtiyaç ve Beklentiler' başlığı ile 555 vatandaşla telefonla görüşme gerçekleştirdi. Araştırma, ALO 153 Çözüm Merkezi'ne son iki yılda gelen şikayetler ile de desteklendi.

Yüzde 58 Taksi Hizmetinden Memnun Kalmıyor

Katılımcıların yüzde 58,4'ü İstanbul'daki mevcut taksicilik hizmetinden memnun olmadığını dile getirdi. Yüzde 47,9'u ise şehirdeki toplam taksi sayısının yetersiz olduğu görüşünü savunurken, yüzde 37,4'ü yeterli olduğunu ifade etti.

Katılımcıların yüzde 73,4'ü yağmurlu günlerde veya trafiğin yoğun olduğu saatlerde taksi bulmakta güçlük çektiğini dile getirdi. yüzde 56,5 ise kısa mesafe yolculuklarda sorun yaşadığını söyledi.

Gece Taksiye Binmek

Katılımcıların yüzde 39,9'u gece saatlerinde taksi yolculuğunu güvenli bulmadığını ifade etti. Kadınların yüzde 51,9'u gece saatlerinde taksi yolcuğuluğunu güvenli bulmazken, erkeklerde bu oran yüzde 27,3 olarak kaydedildi.

Gece taksi yolculuğunu güvenli bulmayanların yüzde 70,9'u, taciz veya saldırıya uğrayabileceği korkusu yaşıyor. Bu korkuyu yaşayanların yüzde 63,2'sini kadınlar oluşturuyor.

Çözüm Önerileri

Raporda, İstanbul’daki taksi kullanım şikâyetlerini en aza indirmek için şu çözüm önerileri yer alıyor:

İstanbul’da kişi başına düşen taksi sayısı oldukça yetersiz. Taksilerin sayısı artırılmalı.

Taksi ulaşılabilirliği ve yolculuk güvenliği konularında çözüm sağlayan çevrimiçi uygulamalar ve dijital olanaklara yatırım yapılmalı.

Kadınların kendilerini güvende hissetmeleri için dijital uygulamalardan da yardım alınarak ek güvenlik önlemleri geliştirilmeli.

Taksi ücretlendirmelerinde kısa, orta ve uzun mesafe yolculuk ve kademelendirilmiş ücretlendirme seçenekleri değerlendirilmeli.

Taksi şoförleri her yıl yenilenen trafik güvenliği, ilkyardım, şiddetsiz iletişim, toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri alarak sınava tabi tutulmalı, sınavlardan geçemeyen şoförlere yaptırım uygulanmalı.

Dijital ödeme yöntemlerine ek olarak İstanbulkart ödeme sistemi yaygınlaştırılmalı.

istanbul taksi rapor araştırma ibb kadınlar gece korkuyor çekiniyor çözüm ukome