İstanbul'da İlk Koronavirüs Aşısı Yapıldı! Çin'de Geliştirilen Aşı Gönüllüler Üzerinde Deneniyor

TAKİP ET

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde ve Marmara Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Çin'de geliştirilen aşının Türkiye'deki Faz 3 gönüllü çalışmaları gerçekleştiriliyor.

Çin'in Wuhan eyaletinde ortaya çıkan ve bütün dünyaya yayılarak 1 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olan Çin Virüsü'ne karşı dünya, geçen yaklaşık bir yıllık sürenin ardından artık aşı çalışmalarını tartışıyor.

Şimdiye dek Rusya, bir aşıyı tescillediğini duyursa da çalışmalarında şeffaf olmamasının yarattığı güven problemi aşıya ilgiyi büyük ölçüde azaltmış durumda. Yanı sıra virüsün kaynağı olan Çin'de ve virüsten en fazla etkilenen ülkelerin başında gelen ABD'de de aşı çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.

Bilim dünyası tıpkı Rusya'da üretilen aşı gibi Çin tarafından geliştirilen aşıya da ciddi eleştiriler getirse de bu aşılardan birinin Faz 3 gönüllü çalışmalarına Türkiye'de de devam ediliyor. Hacettepe Üniversitesi'nde 20 sağlık çalışanının katılımıyla gerçekleştirilen çalışmadan sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde ve Marmara Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de çalışmalara başlandı.

İlk Aşı Gönüllü Hasta Bakıcıya

 

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gönen ve Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak’ın katılımıyla gerçekleştirilen Cerrahpaşa'daki çalışmada ilk aşı Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde hasta bakıcı olan Asım Baştürk'e yapıldı. Çalışma için gönüllü olan Baştürk, “Kendim gönüllü oldum, hiç kimsenin de baskısı olmadan. Tabi ki Türkiye ve dünyada olan bu belanın gitmesini bir an önce istiyoruz” dedi.

Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, “Faz 3 bir ilacın ya da aşının geliştirilmesinde önemli bir aşamadır. Çünkü faz 1 ve 2’deki az sayıdaki insanlarda nispeten tolere edilebilecek yan etkileri olduğu görülüp ve etkinliği de gösterildiği için faz 3 dediğimiz üçüncü dönem çalışmaları başlar” diye konuştu.

koronavirüs aşısı çin virüsü aşısı covid-19 aşısı cerrahpaşa tıp fakültesi marmara pendik eğitim ve araştırma hastanesi hacettepe üniversitesi