İstanbul'da Onur Yürüyüşü'ne Polis Müdahalesi: Gözaltılar Var

TAKİP ET

Bugün İstanbul'da düzenlenecek LGBTİ+ Onur Yürüyüşü için toplanmalar başladı. Polis yürüyüş öncesi toplanmak isteyenlere müdahale etti. Müdahalenin ardından açıklama yapan İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Koordinasyonu gözaltıların olduğunu kaydetti.

İstanbul'da düzenlenmesi planlanan ancak bu yıl da yasaklanan LGBTİ+ Onur Yürüyüşü için Beyoğlu’nda bulunan Miss Sokak’ta toplanmalar başladı. Mis Sokak'ta toplanan LGBTİ+'lara ise polis müdahale etti. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Koordinasyonu gözaltıların olduğunu açıkladı.

İstanbul Valiliği'nin Maltepe Miting alanını yasaklanmasının ardından Taksim'de yapılmak istenen 19. Onur Yürüyüşü bu kez Beyoğlu Kaymakamlığı engelledi. Beyoğlu Kaymakamlığı, Taksim'de yapılacak Onur Yürüyüşü'nü "devletin bölünmez bütünlüğü, genel ahlak ve COVID-19 tedbirleri" gerekçesiyle yasakladı.Yasak kararından sonra polis Taksim ve etrafında konuşlandırıldı. Taksim'de toplanan kitleye polis müdahale etti. Plastik mermi kullanan polis, en az 6 kişiyi gözaltına aldı.

Bir Gazeteci Gözaltına Alındı

Taksim’de saat 17:00’de başlaması planlanan yürüyüş için toplanmalar Mis Sokak’ta başladı. Polis, alanda toplanmak isteyenlere müdahale etti.

Basının görüntü almasının yasak olduğunu iddia ederek çok sayıda gazeteciyi darp eden polis, AFP'den Bülent Kılınç'ın kamerasını kırdı. Polis gazeteci olduğunu söylemesine rağmen Kılınç'ı yere yatırarak gözaltına alındı.

Müdahalenin ardından Şişhane'de toplanan gruplar, basın açıklamasını yürüyerek gerçekleştirdi. Toplanan gruplar, "Her yürüyüşümüz onur yürüyüşü" sloganlarıyla yürüyüşlerine devam etti.

Kaymakamlık İzin Vermemişti

Kaymakamlıktan yapılan açıklamada, “Taksim Meydanı'nda yapılacağı duyurulan toplantı, yürüyüş, basın açıklaması, oturma eylemi, stant açma, çadır kurma, bildiri dağıtma, protesto eylemi vb. eylemi/etkinliklerin ayrıca Beyoğlu İlçesi sınırları içerisinde aynı konunun devamı niteliğinde gerçekleştirilmek istenen etkinliklere devletin ilkesi ve bölünmez bütünlüğüne, anayasal düzene, genel sağlığa ve genel ahlaka aykırı olabileceği veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması ve suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla ve Covid-19 tedbirleri kapsamında izin verilmeyecektir” denilmişti.

Kaymakamlığın açıklamasına karşı LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi ise "Haklarımızdan ve onurumuzu kutlamaktan vazgeçmiyoruz. Barışçıl onur yürüyüşümüz ve anayasal haklarımızı kullanmak için 17.00'de Taksim'deyiz" demişti.

Geçtiğimiz Salı günü de Onur Haftası etkinlikleri kapsamında Maçka Parkı'nda düzenlenmesi planlanan piknik de etkinlikten üç saat önce "kamu düzeni" gerekçesiyle yasaklanmış, polis gökkuşağı bayrağı taşıyanları parka almamış ve alandaki LGBTİ 'lara müdahale etmişti.

onur yürüyüşü beyoğlu gözaltı polis LGBTİ onur haftası maçka parkı