İstanbul'da Testlerden Geçemeyen Kırtasiye Malzemeleri Piyasadan Toplatılıyor

TAKİP ET

İstanbul'da yüz yüze eğitim için hazırlık yapan kırtasiyelerin ürünleri gerekli testlerden geçemezse toplatılıyor.

Eylül ayında okulların yüz yüze açılmasını planlayan kırtasiyeciler rafları okul eşyalarıyla doldurdu. Mart 2020'den bu yana işleri durma noktasına gelen kırtasiyecilerin dükkanlarına dizdiği ürünler için inceleme kararı verildi. İstanbul'daki kırtasiyecilerin getirdiği ürünler laboratuvarlarda titiz kimyasal ve fiziksel testlerden geçirilmeye başlandı. 

Uygulamanın merdiven altı ürünlerin piyasaya sürülmesine karşı yürütüldüğünü belirten, İstanbul Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdür Yardımcısı Cengiz Üstüner, "Biz Ticaret Bakanlığı olarak, öncelikle gümrüklü sahalarda denetim yapıyoruz. Okulların açılması dolayısıyla bu dönemde kırtasiye denetimine ağırlık verdik. Öncelikle riskli gördüğümüz ürünlerden numuneler alıyoruz. Bu numuneleri laboratuvarlara gönderiyoruz. Numunelerin güvensiz olduğu tespit edilirse ürünleri toplatıyoruz ve idari ceza uyguluyoruz. Kırtasiye ürünü alırken oyuncak görünümlü olan ürünler ile oyun hamuru gibi ürünlerde 'CE' işareti olup olmadığına bakmalıyız. Bu işaret ürünün amacına uygun olarak kullanılması durumunda risk teşkil etmeyeceğini belirtir. Ayrıca tüketicilerimiz ürünlerdeki 3 yaş uyarılarına dikkat etmeli" dedi.

Tehlikeli Ürünler Kısırlığa Sebep Olabilir

EKOTEKS İcra Kurulu Başkanı Nilgün Özdemir ise ürünlerde kullanılan kimyasallara, ağır metallere ve kanserojen maddelere dikkat çekerek riskli ürünlerin kısırlık sorunu gibi birçok sorun yaratabileceğini belirtti.

Özellikle kokulu ve renkli ürünler üzerinde durduklarını belirten Çamlıca Medipol Üniversitesi Hastanesi'nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Akif Çelik ise, "Fitalat dediğimiz madde özellikle kokulu silgilerde, kalemlerde olabiliyor. Fitalat, endüstride plastik ürünlerde şekil vermek için kullanılır ve kokuyu daha fazla muhafaza ederler. Bu yüzden silgilerde daha çok kullanılıyor. Bunlar zararlı olabiliyor. Astım olabiliyor, alerji olabiliyor. Çocuklar ciğerlerine çekebiliyor ya da çiğneyip yutabiliyorlar. Hormonal bozukluk yarattıkları için erken ergenliğe neden olabiliyorlar. Alerjik reaksiyon yapabiliyorlar, karaciğer enzimlerini yükseltebiliyorlar ve ileri dönemde de kanserojen olabiliyorlar. Bunları içermeyen ya da minimum ve standartlara uygun şekilde olmasına dikkat etmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

istanbul kırtasiye test piyasa toplatılıyor cengiz üstüner nilgün özdemir