İstanbul'da Tsunami Gözlem İstasyonu Kuruldu

TAKİP ET

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile Büyükçekmece Belediyesi'nin iş birliği ile İstanbul'da ilk kez deprem-tsunami gözlem istasyonu kuruldu.

Büyükçekmece Marina Yat Limanı'na Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE), Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve ve Büyükçekmece Belediyesi iş birliğiyle deprem-tsunami gözlem istasyonu kuruldu. 

Açılışı bugün gerçekleştirilen gözlem istasyonu için düzenlenen törene Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ile Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener katıldı. 

Açılış töreninde istasyonun depremlerin zararlarını azaltmayı sağlayacağını söyleyen Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, “İstasyonun önemi, çok parametreli olarak İstanbul’da kurulmuş olan ilk istasyon. Bu istasyon içinde hem sismik deprem gözlemleri hem meteorolojik gözlemler hem de deniz seviyesi gözlemleri yapılacak. Bir sonraki adımda da çok yakın zamanda bu istasyona kuracağımız GPS istasyonu ile yer kabuğu hareketlerini de anlık olarak takip etme şansımız olacak. Dolayısıyla deprem zararlarını azaltma konusunda yaptığımız çalışmalar için önemli bir adım, şu anda açmakta olduğumuz istasyon” dedi.

Depremin Lokasyonunu 30 Saniyede Belirleyebilir

Özener, istasyonun 5 ila 7 dakika arasında tsunami yarısı vermesini beklediklerini söyledi. Depremler ve heyelanlardan sonra meydana gelebilecek tsunamiler hakkında bilgi vermesi planlanan istasyon hakkında bilgi veren Özener, “Deprem istasyonlarında depremin lokasyonunu 30 saniyede belirleyebiliyoruz. Tsunami istasyonlarının özelliği de bu istasyonlardaki deniz seviyesi değişimleri ve farklı parametreleri gözlemleyerek olası bir Marmara depreminde, biliyorsunuz ikincil etki olarak en önemli bizi bekleyen risk bir tsunami. Bunun örneklerini, Kos’ta yaşanan depremden sonra Bodrum’da ve Seferihisar depreminden sonra tsunami etkisini gördük. Olası bir Marmara depreminde de direkt fayın özelliğinden dolayı değil ama deniz tabanında meydana gelecek heyelandan sonra bir tsunami olabilecek. Bu konuda da bu kurulan istasyonlarla hedefimiz, 5-7 dakika arasında tsunami uyarı mesajını vermek” şeklinde konuştu.

 

istanbul tsunami gözlem iastasyonu ilk kez deprem heyelan lokasyon tören açılış haluk özener