İstanbul'daki Afganistanlılar: Şartlar Kötü, Gitmek İstiyoruz

TAKİP ET

İstanbul'daki Afganistanlılar konsolosluklar önünde bekleyerek Türkiye'yi terk etmenin yolunu arıyor.

Taliban'ın Afganistan yönetimini ele almasının ardından Türkiye'ye kaçan Afganistanlılar, ülkede umduklarını bulamadı. Ülkede bulunan yaklaşık 300 bin Afganistanlı göçmenden bir kısmı ABD Konsolosluğu bir kısmı da Afgan Konsolosluğu önünde bekleyerek ülkeden gitmenin yollarını aramaya başladı.

ABD’nin daha önce kendileri için çalışan Afganistanlıları ülkeye kabul edileceğini açıklamasının ardından konsolosluklar önünde sıraya dizilen Afganistanlılar, İstanbul Levent’te bulunan Afganistan Konsolosluğu ile İstinye’deki ABD Konsolosluğu önünde nöbete başladı. 

Türkiye'de Sıkıntı Çok

Türkiye'den gitmek üzere konsolosluklara başvuran Afganistanlı Muhsin Atayı, Taliban'ın daha önce Amerikan firmalarında çalışan kişileri öldürebileceğini ifade ederek, “Türkiye’ye üniversite okumak için geldim. 2011’de mezun olup Afganistan’a geri döndüm. Amerikan firmasında birkaç ay çalıştım. Şimdi ise Amerika’ya gitmek istiyorum. Türkiye’de göç fazla şu anda. Ekonomik durum kötü. Özellikle yabancılara kısıtlamalar var. Göç çok fazla olduğu için bazı yerler artık yabancılarla çalışmak istemiyor. O yüzden ABD’ye gidip orada çalışmak bizim için şans. Daha fazla iş var” şeklinde konuştu.

Afganistan Konsolosluğu önünde bekleyen Muhammed Yusuf ise, “Yaklaşık beş senedir Türkiye’deyim. Sıkıntı çok, biraz para kazanmak için, ailemize göndermek için buraya geldik. Şimdi inşaatta çalışıyorum” ifadelerini kullandı. 

türkiye afganistan taliban abd konsolosluk başvuru