İstanbul'un Aşı Haritası: Kadıköy Aşılamada Zirvede

TAKİP ET

Aşılama programının İstanbul'da ulaştığı durum İl Sağlık Müdürlüğü verileri ile ortaya çıktı.

İl Sağlık Müdürlüğü verilerine göre şehirde ilk doz aşılama oranı yüzde 70'in üzerine çıkarken her iki doz aşısını yaptıran vatandaşların oranı ise yüzde 60'lara ulaşmak üzere.

Şehirde en çok aşılama yapılan ilçe yüzdde 85'lik oran ile Kadıköy olurken aşılamanın en geriden geldiği ilçe 61 ile Sultanbeyli oldu.

Bunun yanında resmi verilere göre hiç aşı yaptırmamış olanlarda hastaneye yatış riski yüzde 56,8, yoğun bakıma alınma riski yüzde 58,4 iken aşılarını yaptıranlarda bu oran yüzde 1'e ulaşmıyor.

Şehir'deki aşılamanın durumuna ilişkin açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, "Şu anda bizim gözlemlerimiz ve bilim dünyasının da ispatladığı şey şu: Aşı olduğunuz zaman ölüm riskiniz 10'da 9 azalıyor. Yoğun bakıma düşme oranları da azalıyor. Eğer başka bir hastalığınız yok ise, yoğun bakımdaki yaş ortalaması da çok düşmüyor.

Şu an İstanbul'da yoğun bakımda yatan hastalarımızın, aşı olanların ki bunlar esasına bir süre önce aşılanmış ama 3. dozlarını ihmal etmiş ya da tek doz aşılı yani eksik aşılı hastalarımız, yaş ortalaması 78. Ancak hiç aşılanmamış olduğunda yoğun bakım hastalarında yaş 55'e düşüyor.

Yani siz yandaş hastalığınız da olsa, aşıyla esasında büyük orada korunuyorsunuz. Ama aşısızsanız, genç de olsanız, başka hastalığınız olmasa da yoğun bakıma girip çok büyük risklerle karşılaşıyorsunuz" ifadelerini kulllandı.

İstanbul'un Aşı Haritası Kadıköy Aşılamada Zirvede