İstanbul'un Atık Suyu İncelendi: En Çok Kullanılan Maddeler Alkol, Tütün ve Esrar Çıktı

TAKİP ET

İstanbul'da 14 Atık Su Üretim Tesisi üzerinde uyuşturucu madde kullanımına yönelik yapılan çalışmada en çok kullanılan maddelerin alkol, tütün ve esrar olduğu tespit edildi.

2019 yılında İstanbul'daki atık sular üzerinden uyuşturucu madde kullanımına yönelik çalışma gerçekleştirildi. Yapılan incelemelerin analizleri makale şeklinde hazırlanarak yayımlandı.

Makalede, 2019 yılında yaklaşık 20 milyon nüfusa sahip olan İstanbul'da kanıta dayalı önlemlerin uygulanmasına yardımcı olmak amacıyla 3 aylık dönemler içerisinde geleneksel yasa dışı uyuşturucular olan amfetamin (AMP), metamfetamin (METH), 3,4-metilendioksimetamfetamin (MDMA), esrar, kokain ve eroin, tütün ve alkol tüketimi tahmininin hedeflendiği ifade edildi.

İstanbul'da nüfusun yüzde 90'ına hizmet eden 14 Atık Su Arıtma Tesisi (AAT) üzerinde yapılan incelemelerde toplamda 392 kompozit numune toplandı. Çalışmalar neticesinde, İstanbul'da metanfetamin tüketiminin en yüksek olduğu dönemlerde günlük tüketimin bin kişide 120 mg olduğu tahminine ulaşıldı. En çok metanfetamin tüketilen bölgelerdeki arıtma tesislerinde ise oran günlük bin kişide 135,5 mg ile 666,6 mg arasında oluştu.

Su arıtma tesisleri arasında şehrin ortalama metilendioksimetamfetamin (MDMA) tüketim değeri günlük bin kişide 94,8 mg şeklinde, en yüksek tüketim değeri ise günlük bin kişide 158,5 mg şeklinde tahmin edildi. Genel itibariyle, MDMA tüketiminin şehir genelinde aralık döneminde önemli ölçüde arttığı tespit edildi.

Kokain için 4 örnekleme döneminde yapılan analizde, atık su bazlı epidemiyolojisi (WBE) tarafından tahmin edilen tüketim miktarının günlük bin kişide 61,9 mg ile 379,9 mg arasında değişiklik gösterirken, şehir genelinde ortalama kokain tüketimi günlük bin kişide 200,9 mg olduğu kaydedildi.

Alkol, Tütün ve Esrar

Söz konusu makalede, İstanbul’da 2019 yılında 4 dönem için yapılan geçici örneklem değerlendirmelerinde en yüksek ortalama tüketime sahip maddeler alkol, tütün ve esrar maddeleri olarak tespit edildi. İstanbul’da en çok tüketilen yasa dışı uyuşturucu madde tahmini günlük bin dozda 26.73 ortalama dozuyla birlikte esrar oldu. 4 dönemdeki tütün tüketimi, kayda değer ölçüde değişmezken, Mart ve Haziran dönemlerindeki alkol tüketim oranının, Eylül ve Aralık dönemlerinde ciddi oranda azaldığı gözlemlendi. Alkol tüketimindeki bu düşüşün, Haziran 2019’dan sonra alkol içeren ürünlere ‘özel tüketim vergisi’nin uygulanması olarak açıklandı.

Kokain tüketimi 4 periyodun tamamında sabit ve ortalama yıllık doz tahmini günlük bin kişide 2.01 doz oldu. Amfetamin (AMP) tipi uyarıcılar için ortalama metilendioksimetamfetamin (MDMA) dozu ilk üç periyotta binde günlük 0.7 doz olmasına rağmen, tüketilen dozun son dönemde (Aralık) iki kattan fazla arttığı ancak gözardı edilebilir olduğu değerlendirildi. Yapılan analizlerde ortaya çıkan dönemsel farklılıkların genel sebebinin ise İstanbul’un, ülkenin iş merkezi olması ve dört mevsim turist çekme potansiyeline sahip olması olarak görüldü. 

Narkotikten Açıklama

Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından Twitter'dan yapılan açıklamada, Avrupa'da 2011 yılında başlanan Atık Su Analizi Projesine, Türkiye'de 2019 yılında İçişleri Bakanlığı öncülüğünde başlandığı vurgulandı. 

Açıklamada, "Bir şehirdeki kullanım yaygınlığı, kullanım sıklığı, kullanıcı sayısı veya profili hakkındaki sorulara cevap veremez. 2019 Atık Su Analizi sonuçları kapsamında, 2021 yılı Mart ayında bilimsel bir makale yayımlanmıştır. Bahse konu makalede yer alan bir tablodaki İspanya/Barcelona kentine ait esrar atık su analizi verisi 2011, ABD/Newyork Albany şehrine ait eroin atık su analizi verisi ise 2013 yılına aittir. Tablodaki İstanbul ve Adana'ya ait atık su analizi verisi ise 2019 yılı rakamlardır. Farklı yıllara ait istatistiklerin birbiriyle karşılaştırılamayacağı bilinen bir gerçektir. Ülkemizde uyuşturucu mücadelesinde tamamıyla bilimsel bir yaklaşım benimsemiştir. Uyuşturucu risk değerlendirmesi, 38 ayrı kriter kullanılarak ve bu kriterler kıyaslanarak yapılmaktadır" denidli.

istanbul atık su tesis inceleme 2019 en çok kullanılan maddeler alkol tütün esrar uyuşturucu mücadele araştırma makale analiz veriler kompozit