İşte Rusya'da İki Türk'ün Gözaltına Alınıp Sınır Dışı Edildiği Olayın İçyüzü

TAKİP ET

Sığınmacı krizinin pençesindeki Türkiye ve Türkiye Türkleri, sorunun içeride olduğu gibi dışarıda da birçok yansımasıyla karşılaşıyor. Sorunun bugüne dek hiç üzerinde durulmamış bir boyutu, TamgaTürk tarafından gündeme taşınıyor.

5 milyonu aşkın sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye, çevre ülkeler için adeta bir tehdit unsuruna dönüştü. Her geçen gün itibar kaybı yaşayan ülkenin pasaportu, karşılığını da giderek yitiriyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, komşu ülkelerde sığınmacı sorunuyla anılmaktan kurtulamıyor.

Gelinen noktanın ortaya çıkardığı en önemli örneklerden birine ise Rusya'da şahit olundu. TamgaTürk'ün dikkat çektiği bu örnek, Türkiye'nin St. Petersburg Başkonsolosluğu'nun geçtiğimiz günlerde yaptığı ve gerçekleri çarpıtan bir açıklamanın da içyüzünü gözler önüne seriyor.

Edinilen bilgilere göre Rusya, Türkiye üzerinden kendi topraklarına gelen birçok Suriyeli sığınmacının Finlandiya'ya geçmesi üzerine tedbir alarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını sınır bölgesine almamaya başladı, farklı yollarla sınır bölgesine girmeyi başaran vatandaşlar ise gözaltına alınıp sınır dışı ediliyor. Bilgiler, Rusya üzerinden Finlandiya'ya kaçan Suriyelilerin birçoğunun aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna da sahip olduğu yönünde. Yani Türk Devletinin verdiği vatandaşlık, Suriyeli sığınmacılar için sadece Avrupa'ya giden yolun kapılarını açan bir anahtar konumunda.

St. Petersburg Başkonsolosluğu’nun resmi Twitter hesabından yapılan ilgili paylaşımda, turizm döneminde Rusya Federasyonu’nun St. Petersburg şehri ve Leningrad Oblastı’nda seyahat eden bazı Türk vatandaşlarının gözaltına alınıp sınır dışı edildiğini bildirildi. Paylaşılan metinde Rusya Federasyonu ve Finlandiya kara sınır bölgesine “yabancı ülke vatandaşlarının girmesinin yasak veya izne tabi olduğunun” ifade edilmesine rağmen TamgaTürk’e konuşan bir Türkiye Türkü, söz konusu bölgeye farklı ülkelerin vatandaşlarının da katıldığı bir grup halinde yaptıkları seyahat esnasında yalnızca Türk vatandaşlarının alıkonulduğunu ifade etti. Bir çifte standarda uğramaları sebebiyle kendilerine yapılan muameleye itiraz ettiklerini belirten Türkiye Türkü, kolluk kuvvetleri mensuplarının yaptığı açıklamanın Türkiye Cumhuriyeti’nin içerisinde bulunduğu sığınmacı krizi sebebiyle Rusya Federasyonu ve Avrupa Birliği üyesi olan Finlandiya arasındaki ikili ilişkilerin gereği olarak kontrole tabii tutuldukları şeklinde olduğunu ifade etti.

Bekir Raşit Baykı

rusya finlandiya ugor türkiye pasaport sığınmacı mülteci kriz sorun st. petersburg başkonsolosluk