İsveç, 18 Yaşın Altındaki Çocukların Cinsiyet Değiştirmesini Desteklemeyecek: Çocuklara Psikolojik Destek Verilecek

TAKİP ET

İsveç, cinsiyet kliniklerinin artık 18 yaşın altındakiler üzerinde deneysel cinsiyet değiştirme girişiminde bulunmayacağını, bunun yerine "gençlerin doğdukları sağlıklı vücutla yaşamalarına yardımcı olmak için psikolojik destek" sunacağını açıklayarak WPATH ile ilişkilerini kopardı.

İsveç'te sağlık yetkilileri, cinsiyet kliniklerinin artık 18 yaşın altındakiler üzerinde deneysel cinsiyet değişiklikleri gerçekleştiremeyeceğini, bunun yerine "gençlerin doğdukları sağlıklı bedenle yaşamalarına yardımcı olmak için psikolojik destek" sunulacağını duyurarak Dünya Transseksüel Sağlığı Profesyonel Derneği (WPATH) ile ilişkilerini kesti. 

Karara WPATH'ın çocuklar için cinsiyet değişikliği yönergeleri neden oldu. İsveç tıp dergisi Läkartidningen'de yayımlanan habere göre, yıl sonundan önce cinsiyetler arası hormonlar ve 18 yaş altı için cerrahiye karşı tavsiyelerde bulunan yeni kılavuzlar kamuoyuyla paylaşılacak.

Paylaşılacak kılavuzların, bu yılın başlarında yayımlanan ve "cinsiyet karışıklığı yaşayan küçükler için" ilk tedavi seçeneği olarak onay ve tıbbi müdahaleyi tavsiye eden WPATH Bakım Standartları 8 (SOC8) ile zıt olduğu ve İsveç'in WPATH'ın yönergelerini onaylamadığı belirtildi. 

Haberde görüşlerine yer verilen çocuk doktoru Mats Reimer, "Bir bütün olarak, yeni yönergeler öncekilerden daha makul olacak ve bazılarının pişman olacağını bildiğimiz için sağlıklı vücutlara geri dönüşü olmayan müdahalelerde büyük ölçüde dikkatli olmayı savunacak" ifadelerini kullandı.

Reimer, İsveç'in bu konudaki önceki yönergelerinin WPATH Bakım Standartları 7'ye (SOC7) dayandığını ancak SOC8 yayımlandığında, İsveçli doktorlar arasında tüm alt yaş sınırlarının kaldırılması ve "hadım"ın dahil edilmesi konusunda tartışma çıktığını belirtti.

Reimer ve diğer birçok uzman, bunun WPATH'ın bilimsel bir organizasyon değil, aktivist bir grup olduğunun bir işareti olduğuna inanıyor.

Reimer, "Bu, sözde bilimsel bir makale dışında herhangi bir yerde yayınlanmış olsaydı, bunun hiciv olduğu düşünülürdü. Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu'nun güncellenen yönergelerinin artık WPATH gibi açıkça aktivist bir örgüte dayanmaması gerektiği gerçeğini elbette memnuniyetle karşılıyoruz." dedi.

Reimer, "İsveç sağlık hizmetlerinde çocuk psikiyatrisi, cinsiyet uyumsuzluğu yaşayan ve bundan muzdarip 18 yaşın altındaki kişilerin tedavisinden sorumlu olmaya devam edecek. Bakım, artık gençlerin doğdukları sağlıklı bedenle yaşamalarına yardımcı olmak için öncelikle psikolojik destekten oluşacak." dedi.

 

isveç cinsiyet değiştirme wpath trans cinsiyet değiştirme ameliyatı