İsveç'in Kazakistan'a Yaptığı İhracat Aslında Rusya'ya Mı Gidiyor?

TAKİP ET

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana İsveç'in Kazakistan'a yaptığı ihracat artıyor. Özellikle en son büyük sıçrama Mayıs 2023'te elektrikli makine ihracatında yaşandı.

Uluslararası Finans Enstitüsü Baş Ekonomisti Robin Brooks, sosyal medya hesabından yaptığı verilere dayalı paylaşımı ile İsveç'in Kazakistan'a yaptığı ihracatın aslında İşgalci Rusya'ya yapıldığını ileri sürdü.

Brooks, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana İsveç'in Kazakistan'a yaptığı ihracatın arttığını ifade ederken özellikle 2023 yılının Mayıs ayındaki en son büyük sıçramanın elektrikli makinelerde olduğunu ifade etti.  Brooks ayrıca bu ihracatın Kazakistan üzerinden Rusya'ya gidiyor olabileceğini ileri sürdü.

Robin Brooks paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

''Hafta sonu İsveç'in Kazakistan'a ihracatında büyük bir artış olduğunu bildirmiştik. Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana artış geniş çaplı oldu ancak Mayıs 2023'teki en son sıçrama neredeyse tamamen elektrikli makinelerden (kırmızı) kaynaklanıyor. Bu malların çoğu Rusya'ya gidiyor olmalı.''

Robin Brooks'un paylaşmında yer alan grafikteki kırmızı ibare son büyük sıçramanın yaşandığı elektrikli makineleri ifade ediyor.

 

isveç kazakistan rusya ihracat ukrayna