İsveç'in Resmi Kredi Kuruluşu, Rönesans'ın Kredisine Garanti Verdi: Sebebi NATO Anlaşması mı?

TAKİP ET

İsveç'in resmi kredi kuruluşu Kredi İhraç Kurulu (EKN), Rönesans Holding'e balığı REC inşaat firmasının JP Morgan Chase'den aldığı 300 milyon dolarlık krediye garanti verdi. İsveç basınında gündem olan olayın ardında NATO anlaşması olup olmadığı merak konusu.

Serbestiyet'in İsveç'te yayın yapan DN gazetesinden aktardığına göre İsveç'in resmi kredi kuruluşu EKN, Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı inşa eden Türk firması Rönesans Holding'e bağlı REC inşaat firmasının JP Morgan Chase bankasından aldığı 300 milyon dolarlık kredi için garanti verdi.

İsveç basınında eleştirilen Kredi İhraç Kurulu'nun (EKN) daha önce de Bandırma-Osmaneli demiryolu projesi için de 500 milyon dolar kredi verdiği öğrenildi.

Gelirinin Yüzde 40'ı Rusya'daki Yatırımlardan

Rönesans Holding'in gelirinin yüzde 40'ını Rusya'daki yatırımlarından sağladığı, Rusya'nın gaz devi Gazprom'un genel merkezini inşa ettiği, Holding Başkanı Erman Ilıcak'ın Türkiye-Rusya ilişkilerinde kilit bir kişi olduğu, Rus varlık fonu RDIF'in 2017 yılında Rönesans'ın Rusya'daki önemli bir projesine yatırım yaptığı bildirildi.

EKN Kendi Kararını Çiğnedi

Rusya ile bağlantılı yatırımlara EKN'nin kredi veya kredi garantisi vermeme kararı almış olmasına rağmen Rönesans'a garanti veren EKN'yi eleştiren İsveç gazetesi DN, bu garantörlüğün arkasında İsveç'in NATO'ya girişi için Türkiye ile imzaladığı anlaşmanın olup olmadığını sordu. İsveç basınında yer alan EKN belgelerine göre garanti anlaşması "yüksek riskli proje" olarak değerlendiriliyordu. Fakat buna rağmen Kurul anlaşmaya onay verdi. EKN'nin resmi belgelerine göre proje, yaptırım getirilen Rus şirketlerini içerme, biyolojik çeşitliliğe zarar verme, sağlık ve güvenliği tehlikeye atma gibi riskler taşımasına karşın EKN garantör oldu.

Garantörlüğün Sebebi Hikmeti NATO Anlaşması mı?

EKN projeye 6 Haziran'da onay vermişti. Aradan sadece bir ay geçtikten sonra İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasında iki ülkenin NATO'ya girişine onay için üçlü memorandum imzalandı. 

Türkiye, İsveç ve Finlandiya Arasında Üçlü Memorandum İmzalandı

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın haftalarca iki ülkenin NATO'ya girişinin imkansız olduğunu, iki ülkenin teröre destek verdiklerini hatta bazı teröristlerin bu ülkelerin parlamentolarında dahi yer aldığını söylemesine karşın İspanya'daki NATO zirvesinde bu iki ülkenin ittifaka girişi önündeki engeller birdenbire kaldırılmıştı. Erdoğan'ın bu ani görüş değişikliğinin arkasında yandaş şirketlere üç kuruş daha fazla kazandırma hırsının olup olmadığı merak konusu.

Pandora Belgeleri: Rönesans'ın Virjin Adaları'na Giden Milyonları

Rönesans Holding, bir süre önce yayımlanan Pandora Belgeleri arasında adı geçen firmalardan biri.

'Pandora Belgeleri'nde Rönesans Holding: Milyonlarca Dolar 'Bağış'

Belgelere göre Holding sadece son 5 yılda 16 milyar liralık 10 kamu ihalesi almış, Rönesans'ın bu kamu ihalelerinden elde ettiği karın ciddi bir kısmını vergi vermemek için Britanya Virjin Adaları'na aktardığı ortaya çıkmıştı. Ayrıca belgelerde Rönesans Holding'in Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın inşaatı sürerken kurduğu Covar Trading Ltd.'nin hesaplarına 2015 yılı içerisinde 105 milyon 524 bin 132 dolar girmiş, bu para bir süre sonra "bağış" adı altında şirket hesabından çıkmıştı. Milyon dolarların nereye gittiği bilinmiyor.

isveç resmi kredi kuruluşu rönesans kredisine garanti verdi sebebi nato anlaşması türkiye finlandiya mutabakat üçlü memorandum