İsveç, Kuran Yakma Olaylarında Rusya Destekli Dezenformasyonun Hedefi Olduğunu Açıkladı

TAKİP ET

Yetkililer, İsveç'in NATO'ya katılması teklifi üzerine Rus destekli dezenformasyonların hedefi olduğunu söyledi.

NATO'ya katılma başvurusu yaptıktan sonra Türkiye'nin onayını beklerken Kuran yakma eylemleri nedeniyle tepkiyle karşılaşan İsveç, bu eylemlerin işgalci Rusya tarafından desteklendiğini belirtti.

Sivil Savunma Bakanı yaptığı açıklamada, İsveç'in "Rusya destekli unsurlar" tarafından NATO'ya aday ülkenin imajını zedelemeyi amaçlayan bir dezenformasyon kampanyasının hedefi olduğunu ve son dönemde Kuran yakma eylemlerine destek verdiğini söyledi.

Rus Kuklası Rasmus Paludan, Danimarka'da da Kuran Yaktı

İşgalci Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından İsveç NATO'ya katılma başvurusunda bulunmuş, Rusya destekli Rasmus Paludan ve başka göstericiler Kuran yakmıştı. TamgaTürk daha önce Kuran'ı yakan Rasmus Paludan'ın işgalci Rusya ile olan ilişkilerini gündeme getirmişti. Paludan'ın Rusya tarafından fonlandığı TamgaTürk'ün dosya haberinde gözler önüne serilmişti.

Özel Haber | Kur'an Yakan Paludan'ın Rusya İle İlişkisi

Bakan Carl-Oskar Bohlin düzenlenen basın toplantısında, "İsveç, İsveç'in çıkarlarına ve İsveç vatandaşlarına zarar vermek amacıyla devlet ve devlet benzeri aktörler tarafından desteklenen bir dezenformasyon kampanyasının hedefidir. Rusya destekli aktörlerin, kutsal kitaplara saygısızlığın arkasında İsveç devletinin olduğu gibi yanlış ifadeleri nasıl yaydıklarını görebiliyoruz" dedi.

"Doğal olarak bu tamamen yanlıştır" diyen Bohlin, bu tür devlet aktörlerinin "bölünme yaratmaya ve İsveç'in uluslararası konumunu zayıflatmaya" çalıştığını sözlerine ekledi.

Stockholm'deki Rus Büyükelçiliği'nden bakanın sözleriyle ilgili yorum talebine hemen bir yanıt gelmedi.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson da konuyla ilgili bir paylaşımda bulunarak yaygın bir yanlış anlaşılmayı düzeltmek istediğini söyledi.

İsveç'te sırf yasal olduğu için kitap yakma geleneği olmadığını belirtti.

Kristersson, "Devlet ifade özgürlüğü hakkını garanti eder, ancak bu şekilde herhangi bir siyasi mesajın arkasında durmaz" diye ekledi.

İsveç Psikolojik Savunma Ajansı sözcüsü Mikael Ostlund, Rusya'nın Kuran yakma olaylarını medyada kendi gündemini duyurmak için bir fırsat olarak kullandığını söyledi.

Ostlund, "Açıkçası, Rusya'nın amaçlarından biri de NATO'ya katılmamızı zorlaştırmaktır." dedi.
 

Rusya İsveç Kuran Eylem NATO