İsveç Parlamentosundaki Peşmerge Açıkladı: İsveç 4 Teröristi Türkiye'ye İade Etti

TAKİP ET

İsveç parlamentosundaki Kürtçü milletvekili Amine Kakabaveh, İsveç'in 4 teröristi Türkiye'ye iade ettiğini açıkladı.

Aslen İranlı bir peşmerge olan İsveç milletvekili Amine Kakabaveh, İsveç'in Türkiye'nin istediği 4 teröristi Türkiye'ye iade ettiğini açıkladı. Kakabaveh'in iade edildiğini duyurduğu teröristlerin Kürtçü terör örgütü PKK'nın İran yapılanması PJAK'a bağlı olarak faaliyetler yürüttüğü belirtiliyor.

Amine Kakabaveh parlamentodaki konuşmasında İsveç polisinin bu teröristleri "terörist" olarak görmediğini belirterek "Bu Erdoğan'ın listesi" dedi.

İsveç'in Türkiye'nin isteklerini yerine getirmesine muhalif olduğunu söyleyen Kakabaveh, Türkiye'ye iade edilen teröristlerin IŞİD'e karşı savaştıkları için IŞİD tarafından öldürülme korkusuyla İsveç'e geldiklerini savundu.

"Erdoğan'ın Listesine Göre Ben de Teröristim"

Türkiye'nin İsveç'ten istediği 73 kişinin içinde bazıları gazeteci olan kişiler olduğunu belirten Kakabaveh "Aralarında Türkler bile var" dedi. "Erdoğan'ın listesine göre ben de teröristim" diyen Kakabaveh, "Buradaki hukuk Ortadoğu'daki gibi değil ve siyasilerin değil, yasal mercilerin elinde. Bu nedenle istedikleri kimseyi iade edemezler. Benim sorunum, sığınma hakkını henüz alamamış ve suçlanan insanların haklarının korunması" ifadelerini kullandı.

İsveç Adalet Bakanlığı'nı iade edilen 4 kişinin adını açıklamaya çağıran Kakabaveh, "İsveç Adalet Bakanlığı ‘teslim edilenlerin liste ile alakası’ olmadığına yönelik açıklamasına inanmıyorum. Madem öyleyse neden daha önce teslim edilmediler?" diye sordu.

NATO Zirvesi

İspanya'daki NATO zirvesinde Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurusuna ilişkin görüşmelerin önündeki vetosunu kaldırmıştı. Bunun karşılığında iki ülke Türkiye'nin güvenlik endişelerine saygılı davranacaklarını taahhüt ederek PKK'yı terör örgütü olarak niteledi. Buna karşın Suriye'deki PKK yapılanması olan YPG terör örgütü olarak nitelendirilmedi.

Finlandiya Cumhurbaşkanı: YPG, Mutabakat Belgesinde Türkiye'nin İstediği Gibi Terör Örgütü Olarak Görülmüyor


NATO zirvesinden kısa bir süre önce Amineh Kakabaveh, İsveç parlamentosunda yapılan güvenoylamasında hükümet lehine hareket ederek Magdalena Andersson hükümetini düşmekten kurtaran isim olmuştu. Kakabaveh bunun karşılığında Andersson'dan YPG'ye destek sözü almıştı.

İsveç'te Hükümet, Kürtçü Terör Örgütüne Destek Şartı Koşan Kürt Milletvekili Sayesinde Güvenoyu Aldı

isveç parlamentosundaki peşmerge açıkladı 4 terörist türkiye iade etti erdoğan magdalena andersson ben de teröristim erdoğanın listesi liste 73 finlandiya nato