İsveç Vizesi Nasıl Alınır? İsveç Vize Ücreti Ne Kadar? Evrakları, Başvurusu, Şartları

TAKİP ET

İsveç, Kuzey Avrupa'da yer alan İskandinavya yarımadası içerisinde bulunan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşuları ise barı ve kuzeyden Norveç, doğudan ise Finlandiya'dır. İsveç aynı zamanda güney kısmında bulunan Öresund Köprüsü ile Danimarka'ya bağlı bir ülkedir.

İsveç vizesi alınarak gidilebilecek olan ülkenin resmi ismi İsveç Krallığı’dır.

İsveç, Kuzey Avrupa’da yer alan İskandinavya yarımadası içerisinde bulunan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşuları ise batı ve kuzeyden Norveç, doğudan ise Finlandiya’dır. İsveç aynı zamanda güney kısmında bulunan Öresund Köprüsü ile Danimarka’ya bağlanan bir ülkedir.

İsveç’in yüzölçümü ise yaklaşık olarak 450 bin 295 kilometrekare olarak bilinir. İsveç, Avrupa Birliği ülkeleri arasındaki en büyük 3. ülkedir.

Ülkenin toplam nüfusu ise 10.4 milyondur. Kilometrekare başına 25 kişi ile nüfus yoğunluğu oldukça azdır. Ancak nüfus yoğunluğu güneye doğru inildikçe artış gösterir. İsveç halkının neredeyse % 85’lik kısmı, kentlerde yaşarlar.

İsveç’in başkenti ve aynı zamanda ülkenin en büyük kenti olan Stokholm’dür. Başkent Stokholm’de 1,6 milyon kişi merkezde olmak üzere toplamda 2,4 milyon kişi yaşar.

Ülkenin diğer büyük şehirleri ise Göteborg ve Malmö olarak bilinir. İsveç, Kuzey Avrupa’da Baltık Denizi ve Botni Körfezi'nin batı kıyılarında bulunmaktadır. Bundan dolayı da İsveç, uzun kıyılara sahip olan bir ülkedir. Bu özellikleri ile İsveç, İskandinavya’nın doğu yakasını oluşturmaktadır. İsveç’in batısından bulunan ve ülkeyi Norveç’ten ayıran İskandinavya dağ sırası yer almaktadır. 

İsveç Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?


İsveç vize başvurusu için şu adımları takip etmeniz yeterli olacaktır:

 

İsveç’i ziyaret etme amacınızı belirlemelisiniz. Bu işlem, hangi vize türünü seçmeniz gerektiği konusunda size bir yol gösterecektir.

İsveç/Schengen bölgesi için kaç tane giriş yapmanız gerektiğini belirlemelisiniz.

Başvuru için ihtiyaç duyulan evrakları toparlayın.

İsveç Schengen vizesi için randevu almalısınız. Başvuru yapılacak konsolosluk ya da vize başvuru merkezinin konumuna göre başvurunuzu teslim edebilmek için randevu almanız gerekebilir. Ayrıca çalışma saatleri esnasında giderseniz başvuru belgelerinizi randevu almadan teslim etme olasılığınız bulunmaktadır. Başvuru sırasında randevu alıp almamanız gerektiğini öğrenmek için konsolosluk ya da vize başvuru merkezi ile iletişime geçebilirsiniz.

Sırada ise başvuru formunu doldurmanız gereklidir. Her İsveç Konsolosluğu ya da vize başvuru merkezleri, başvurulara erişim sağlayabilmek için pek çok yöntem sunar. Başvuru şekli, başvuru yapılan ülkeye göre değişiklik gösterebilir. Örneğin İsveç’in e–Service hizmeti ile başvuru yapma yolu sadece İran, Kore, Tanzanya ya da Tokyo’daki İsveç Elçiliği üzerinden başvuru yaparsanız geçerli olur. Eğer ki bu elçiliklerden birisi ile İsveç Schengen vizesine başvuru yapıyorsanız, buradaki E – Service’i kullanmanız gerekebilir.

Vizeye başvuru ücretini ödemeniz gerekmektedir.

İsveç vize başvurusunu göndermeniz gerekmektedir. Gönderme zamanı ise seyahatten minimum 15 gün önce ancak 6 ayı geçmeyecek şekilde olmalıdır.

Her İsveç Konsolosluğu ya da vize başvuru merkezinin, vize başvuruları için çeşitli prosedürleri bulunur ve bu prosedürleri uygularlar. Pek çok durumda ise başvuru yapacağınız konsolosluğa ya da vize başvuru merkezine bizzat müracaat etmeniz gerekmektedir.

Başvuru yaptığınız zaman sizden biyometrik veri yani parmak iziniz istenmektedir. 12 yaşından küçük olan çocuklar, çoğunlukla parmak izi verme işleminden muaf tutulur. Fakat yüz fotoğrafı, yaş fark etmeksiniz herkesten alınmaktadır.

Başvuru yapıldıktan sonra ise seyahatiniz ile ilgili daha fazla bilgi sunmanız için ileri bir tarihte tekrar görüşmeye çağrılabilirsiniz. Böylelikle başvuru süreciniz tamamlanmış olur.


İsveç’i ziyaret etmek isteyen kişiler; bordo pasaporta sahip olan Türk vatandaşları vize almak zorunda iken yeşil (hususi) pasaport, gri (hizmet) pasaportu ve siyah (diplomatik) pasaporta sahip olan bütün Türk Vatandaşları, gerçekleşecek olan seyahatlerde 180 gün içerisinde 90 gün süre ile vizeden muaf tutulmaktadırlar. İsveç içerisinde 90 günden fazla kalmak istiyorsanız, ziyaretçi iznine başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Ziyaretçi iznine yönelik başvurular ise her zaman kararın verildiği İsveç Göçmen Dairesine yönlendirilmektedir. İsveç’i ziyaret etmek isteyen Türk vatandaşları, başvuru için gerekli olan ve talep edilen bütün belgeleri hazırladıktan sonra vize başvurularını yalnızca anlaşmalı olan vize merkezleri ile yapabilirler. Uzun süreli bir İsveç vizesi almak için ise başvurularınızı yalnızca İsveç Konsolosluğu'na ya da Ankara İsveç Büyükelçiliği'ne yapmanız gerekebilir.

İsveç Vizesi Başvuru Formu Nereden Alınır, Nasıl Doldurulur?


İsveç vize başvuru formu, İsveç vize başvuruları sırasında talep edilen ve gerekli olan belgeler arasında yer alır. İsveç vize başvurusu sırasında talep edilen başvuru formu şu şekildedir: İsveç vize başvuru formu için tıklayınız.
 

İsveç Vizesi Çeşitleri Nelerdir?

İsveç vize türleri, İsveç tarafından seyahat etme sebeplerine göre kategorilere ayrılmıştır.

İsveç vize türleri, aşağıdaki gibidir:

İsveç Turistik Vize: Bu vize çeşidi, özellikle sonbahar ve kış zamanlarında farklı kültürel aktiviteler yapılabilen İsveç’i ziyaret etme imkânı sağlar. İsveç’e İstanbul ve Ankara’dan direkt uçuş ya da aktarmalı uçuşlarla gitmek mümkündür. İsveç turistik vizesi, kısa süreli vizeler kategorisinde yer almaktadır. 180 gün içerisinde maksimum 90 gün geçerliliğini sürdüren vize için bir başvuru dosyası hazırlanmalıdır.

İsveç Ticari Vizesi: İsveç’teki firmadan gönderilen ticari bir vize davetiyesi ile ticari işlemlerin özelliğine göre seyahatin amacını, seyahat tarihlerini, İsveç’te konaklama gibi bilgileri içerir. İş görüşmesi ve toplantılar, konferans ve seminerler, fuar amaçlı seyahatler İsveç ticari vizesi bünyesinde bulunmaktadır. 

İsveç Aile Ziyareti Vizesi: İsveç aile ziyareti, kişinin ailesini, akrabalarını ve arkadaşlarını görebilmesi için verilen kısa süreli vize çeşidi arasında yer almaktadır. Kişiye koşullara bağlı tek, çift ya da çok girişli şekilde verilmektedir. İsveç’te bulunan yakınlarının yanından 90 günden fazla kalmayı planlayan kişiler ise vize başvurularını doğrudan İsveç Konsolosluğuna yapmalıdırlar.

İsveç Transit Vizesi: Transit vizeler, ziyaret edilen ülkeye başka bir ülkenin havaalanı ya da limanından aktarma yapılması halinde aktarma yapılan ülke için gereken vize çeşididir. İsveç transit vizesi ile 3.ülkeye seyahat sırasında İsveç havaalanından aktarma yapılacak durumlarda gereken ve 24 saat boyunca İsveç havaalanı ya da limanında bulunma izni veren bir vizedir.

İsveç Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

İsveç vize evrakları içerisinde şunlar yer almaktadır:

Pasaport: Vize başvurusunda bulunacak olan kişinin pasaportunun 10 seneden daha eski olmaması ve geçerlilik süresinin bitmesine dönüş zamanından sonra en az 3 ay daha kalması gerekir. Aynı zamanda pasaportunuzda en az 2 tane boş sayfanın bulunması gerekmektedir.

İsveç vize başvuru formu: Başvuru yapan kişi tarafından bu başvuru formu, doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır. Aynı zamanda ıslak imzalı vize başvuru formunun hazırlanması gereklidir.

Nüfus cüzdanı fotokopisi: T.C. kimlik numarasının bulunduğu bir kimlik örneğinin bulunması gereklidir.

Fotoğraf: Vize için istenen fotoğrafın biyometrik olarak 35 x 45 mm ölçülerinde, arka fonun beyaz ve yüz hatlarının açıkça gösterildiği, vize başvurusunu yapan kişinin ise en az 6 ay içerisinde çektirilen bir fotoğraf olması gereklidir. 

Seyahat sağlık sigortası: 30 bin Euro teminatlı olan Schengen seyahat sağlık sigortası poliçesi yaptırılmalıdır.

Başvuruda bulunacak olan kişinin İsveç seyahatinde ulaşım için kullanacağı taşıt ile alakalı gidiş –dönüş rezervasyonu yaptırdığına dair bir belge göstermelidir.

Vize başvurusu yapacak kişinin İsveç seyahat planı içerisinde konaklama yapacağı konutun varsa rezervasyonu, adresi ve iletişim bilgilerini gösterir bir belgeyi sunması gerekmektedir.

Banka hesap dökümü: Mevcut minimum 5 bin TL bakiyesi bulunan bir banka hesabının en az 3 aylık hesap hareketlerini gösterir imzalı bir döküm belgesi gereklidir.

Maaş bordrosu: Çalışan bir kişi vize başvurusunda bulunacak ise maaş hesabının son 3 aylık hareket dökümünü sunması gerekir.

Vize başvurusunda bulunacak kişinin eğer ki var ise tapu ve araç ruhsatı fotokopilerini sunması gerekir.

İşveren yazısı: Şirketin imza yetkilisi tarafından imzalanan ve kaşeli olarak düzenlenen vize başvuru talep dilekçesi gereklidir.

SGK İşe Giriş Belgesi ve SGK Hizmet Dökümü: E – devlet üzerinden alınabilecek barkodlu çıktı belgesi, vize başvurusu için gerekli olan evraklar arasında yer almaktadır.

Ticari vize başvurusu yapacaklar: Ticaret ve Sanayi Odası Kaydı, son 3 aya ait olan orijinal faaliyet belgesi, son döneme ait vergi levhası kopyası, Resmî Gazete ikanı kopyası ve süresi geçmemiş olan imza sirküleri kopyası almaları gerekmektedir.

Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği: E – devlet üzerinde alabileceğiniz barkodlu çıktı almanız gerekmektedir. 

İsveç Vizesi Ücreti Ne Kadar?

İsveç vize ücreti 80 Euro olarak belirlenmiştir. Yetişkinler için 80 Euro olarak bilinen vize ücretinden 0–6 yaş arası çocuklar muaf tutulmaktadır. Ayrıca 6–12 yaş arasında bulunan çocuklar için belirlenmiş olan vize ücreti ise 40 Euro’dur. Başvuru ücreti, Euro’ya bağlı olarak belirlenmektedir. Eğer ki döviz kurunda önemli bir değişiklik olursa, bu durum tekrardan yenilenmektedir. Vize Başvuru Merkezi, vizeyle ilgili belirlenen ücretlerin yanında aynı zamanda başvuru başına 530 TL almaktadır.

İsveç Vize Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

İsveç vizesi almak için başvuru yaparken dikkat etmeniz gereken durumlar şu şekildedir:

Konaklama rezervasyon belgesini ve gidiş–dönüş uçak biletinizi yanınızda bulundurmanız, seyahatte daha güvenilir bir yolculuk sürmenizi sağlamaktadır.

Ticari ve aile ziyareti vizesinden yararlanıyorsanız, davet mektubunuzu yanınızda bulundurmanız da oldukça önemlidir.

İsveç Vizesi Neden Reddedilir?

İsveç vize ret nedenleri şunlardır:

İsveç’te kamu güvenliğini tehlikeye atma şüphesi nedeni ile vize reddedilebilir.

Vizeye başvuran kişilerin vize talebi, kişinin mevcut kurallar çerçevesinde bir ya da daha çok Schengen üyesi ülkede kamu düzeni ve güvenliği için tehdit oluşturulması durumunda reddedilir.

Kişinin kendi ülkesine dönme durumuna bağlı olarak şüphe duyulacak sebeplerden dolayı vize reddedilebilir.

İsveç vizesine başvuruda bulunmak isteyen kişiler, İsveç’te kalacakları sürenin tamamlanmasından sonra ülkeden çıkacaklarına dair kanıtlar sunmaları gerekmektedir. İsveç ziyareti ardından kendi ülkelerine dönecekleri konusunda ikna edemeyen ya da durumu kanıtlayamayan kişilerin vizeleri reddedilecektir.

Yetersiz seyahat evrakları, vizenin reddedilme sebepleri arasında yer almaktadır.

Vize almak isteyen kişiler, orijinal ve güncel evraklar sunmalıdırlar. Başvuru sahibinin evrakları eski, tahrif edilen ya da eksik olması durumunda İsveç büyükelçiliği tarafından başvuru sahibinin İsveç vize başvurusu reddedilebilir.

İsveç’te seyahat sınırlamaları ve seyahatin amacı sebebi ile de yine İsveç vizesi reddedilebilir.

İsveç Vizesi Kaç Günde Çıkar?

İsveç vizesi onay süresi genel olarak 5 – 7 gün aralığında olmaktadır. İsveç’i ziyaret etmek isteyen Türk vatandaşları, vize başvuruları sürecinde gerekli olan bütün belgeleri doğru ve eksiksiz bir şekilde hazırlayarak teslim etmeleri gerekmektedir. Bu sürecin ardından ise başvurunun sonuçlanması ortalama 1 hafta sürecektir. Vize başvurusu sürecinde gerçekleşebilecek olan belge eksikliği ya da İsveç Konsolosluğunun yoğun olması gibi aksilikler göz önünde bulundurularak seyahat planı yapılan tarihten 20 gün önce İsveç vizesine başvuru yapmanız, bu aksiliklerin olması ihtimaline karşı tavsiye edilmektedir.


 

isveç isveç vizesi isveç vize başvurusu isveç vize vize isveçe gidiş