İsviçre Lukaşenko'nun Mal Varlığını Dondurdu

TAKİP ET

İsviçre, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun mal varlığını dondurduğunu açıkladı.

İsviçre hükümeti tarafından yapılan açıklamada, Lukaşenko ve oğlu Viktor'un da aralarında bulunduğu 15 Belarus vatandaşının İsviçre'ye girişinin ve bu ülke üzerinden yolculuk yapmasının da yasaklandığı açıklandı. İsviçre’ye girişi yasaklananlar, Belarus’taki gösterilerde şiddet kullanmak ve keyfi tutuklamalarda rolü olmakla suçlanıyor.

Hükümet tarafından yapılan açıklamada, bu ülkede keyfi tutuklamalar sonucu cezaevinde bulunanların serbest bırakılması ve işkence ile kötü muamele iddialarının etkili bir şekilde soruşturulması talep edildi. Devamında ise “İsviçre, Belarus’ta devam eden gerginlikten derin endişe duyuyor ve Belarus hükümeti ile sivil toplum arasında diyaloğun kurulması çağrısında bulunuyor.” denildi.

Ülkede her hafta sonu devam eden eylemlerde, protestocular, Cumhurbaşkanı Lukaşenko'nun görevini bırakmasını ve adil seçimlerin düzenlenmesini talep ediyor. Ancak bu eylemlere karşı güvenlik güçleri tarafından orantısız bir şekilde müdahale  ediliyor. Belarus'ta son olarak iktidar karşıtı protesto eylemleri düzenleyen 300'den fazla kişi gözaltına alındı. Ülkede 9 Ağustos'ta yapılan seçimi, mevcut Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko kazanmış, ardından "seçimlere hile karıştırıldığı" iddiasıyla protesto gösterileri başlatılmıştı.

 

lukaşenko anayasa protesto belarus devlet başkanı isviçre mal varlığı