İsviçre'de ABD-Çin Görüşmesi

TAKİP ET

ABD'li ve Çin'li dışişleri yetkilileri İsviçre'de bir araya geldi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Komitesi Dışişleri Komisyonu Ofisi Direktörü Yang Cieçı, İsviçre'nin Zürih şehrinde bir araya geldi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in 9 Eylül'deki görüşmesinde "iletişim kanallarını açık bırakma" konusunda anlaşmasının sonrasında Sullivan ve Yang'ın bugün Zürih'de bir araya geldiği açıklandı.

Görüşmede Sullivan'ın, uluslar ötesi sorunların çözümü ve ikili ilişkilerdeki risk yönetimi konusunda ABD ve Çin'in birlikte çalışabileceği alanları gündeme getirdiği belirtildi.

Sullivan'ın, insan hakları, Doğu Türkistan, Hong Kong, Güney Çin Denizi ve Tayvan gibi alanlarda Çin'in eylemlerinden duyulan endişeyi de dile getirdiği vurguşandı.

Açıklamada, "Sullivan, ulusal gücümüze yatırım yapmaya ve müttefiklerimizle çalışmaya devam ederken, sorumlu bir rekabet için Çin ile üst düzey görüşmeleri sürdüreceğimizi net bir şekilde dile getirdi" ifadesine yer verildi.

ABD Çin Doğu Türkistan