İtalya, Çin'in 'Bir Kuşak Bir Yol' Projesinden Çekildiğini Açıkladı

TAKİP ET

Çin'in 'Bir Kuşak Bir Yol' Projesi'ne katılan ilk G7 ülkesi olan ve Çin ile iş birliği içerisinde projeyi tanıtan İtalya, projeden çekilme kararı aldı.

2019 yılında Çin'in ''Bir Kuşak Bir Yol'' projesine katılan ilk G7 ülkesi olan İtalya, projeden ayrılacağını açıkladı. Pekin ile aralarında yaşanan gerilimi tırmandıracak çekilme kararını İtalya Başbakanı Mario Draghi'nin aldığı belirtildi.

Çinli şirket Shenzen Investment Holdings'in Milan merkezli çip üreticisi LPE’nin yüzde 70 hissesini almak için anlaşmasının ardından Draghi'nin İtalya başbakanı olması, İtalya'nın yeni Ekonomi Bakanı Giancarlo Giorgetti'yi rahatsız etmiş, Giorgetti anlaşmaya itiraz etmişti.

Draghi de 31 Mart’ta LPE’nin satışını engelleyen kararı imzalamış ancak Shenzen Holdings, LPE ile belirli alanlarda çalışmaya devam edileceğini açıklamıştı. 

Avustralya da Çin'in Projesinden Çekilmişti

Avustralya iki ay önce, Çin'in ''Modern İpek Yolu'' şeklinde tanımladığı yayılmacı Kuşak ve Yol Projesi kapsamındaki ekonomik iş birliği anlaşmasından çekildiğini duyurmuş,  Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, “Bu dört anlaşmanın Avustralya’nın dış politikası ile tutarsız ve dış ilişkilerine zıt olduğunu düşünüyorum” şeklinde açıklama yapmıştı.

 

 

bir kuşak bir yol çin italya projeden çekildi gerginlik