İtalya, Yapay Eti Yasaklayan İlk Ülke Olacak

TAKİP ET

İtalya'da Giorgia Meloni başkanlığındaki hükümetin Mart ayında, 'ulusun mirasını korumak' amacıyla önerdiği, yapay etler de dahil olmak üzere laboratuvarda üretilen gıdaları yasaklayan yasa tasarısı onay bekliyor.

İtalya'da Giorgia Meloni başkanlığındaki hükümetin Mart ayında, “ulusun mirasını korumak” amacıyla önerdiği, yapay etler de dahil olmak üzere laboratuvarda üretilen gıdaları yasaklayan yasa tasarısı onay bekliyor.

Söz konusu proteinleri üreten veya ticaretini yapan herkes, 60.000 Euro'luk bir ceza alacak ve üretim tesisleri kapatılacak.

Sol görüşlü parti Più Europa'nın başkanı Riccardo Magi ise düzenlemeye karşı çıkarak "Araştırma yapmak ve teknoloji geliştirmek yerine yapay gıdayı yasaklıyorlar. Yapay gıdalar çevreyi daha az kirletmemize ve daha az canlı öldürmemize olanak sağlıyor.” dedi.

İtalyan senatosu söz konusu tasarıyı Temmuz ayında onayladı. Senatörlerin %60'ı, bu yasanın insan sağlığını ve ulusal mirası koruyacağını söyleyerek kültürlü et üretimi ve satışının yasaklanması yönünde oy kullandı.

 

Senatoda onaylanan tasarının parlamentonun alt meclisi olan Temsilciler Meclisi tarafından da onaylanması gerekiyor.

Bununla beraber İtalya yapay eti yasaklamak için AB'nin de onayına ihtiyaç duyuyor. İtalya, AB ülkelerinden yasa tasarısına karşı bir engel çıkmasını önlemek için bir prosedür olan Teknik Düzenlemeler Bilgi Sistemi (TRIS) bildirimini AB'ye sunmuştu. Fakat İtalya, devam eden parlamento tartışmaları ve olası değişiklikler ışığında Cuma günü TRIS bildirimini geri çekti.

Bildirimin geri çekilme sebebinin AB'nin resmi reddini önlemek olduğu söyleniyor. Zira İtalya'nın, bildiriminin usul sebebiyle reddedileceğini bildiği anlaşılıyor. 

"Kültür eti", "alt protein" gibi isimler ile de bilinen yapay etin İtalya'da yasaklanacağı öngörülüyor.

 

yapay et italya yapay et Giorgia Meloni yapay et yasak kültür eti alt protein