İtalyan Başbakan, Ayakta Kalan Ursula için Tepki Gösterdi: Diktatörler

TAKİP ET

İtalya Başbakanı Mario Draghi, von der Leyen'in maruz bırakıldığı yakışıksız muameleden vazife çıkararak AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için "diktatör" ifadesini kullandı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz gün, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ve Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'i kabul etmişti. Kabul sırasında Erdoğan, Michel'i de yanına aldı ve beraberce salonun baş köşesinde karşılıklı duran iki koltuğa kuruluverdiler. Bu esnada von der Leyen ise neye uğradığını şaşırarak ayakta kaldı. Von der Leyen'in maruz bırakıldığı yakışıksız muameleden vazife çıkararak yorum yapan İtalya Başbakanı Draghi, şu sözleri sarf etti:

"Erdoğan'ın Komisyon Başkanı Von der Leyen'e yönelik tavrını kesinlikle doğru bulmuyorum. Uygun bir davranış olmadığını düşünüyorum ve von der Leyen'in maruz kaldığı aşağılamaya çok üzüldüm. Bunlar hakkında birisi açık konuşmalı, ne iseler onu söyleyelim; diktatörler..."

Konuya ilişkin gün içinde açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise “Türkiye ilk kez misafir ağırlamıyor” diyerek "Görüşmede uygulanan protokolde AB tarafının talepleri ve telkinleri karşılanmıştır" ifadelerini kullanmıştı.

Michel'in Keyfi Yerindeydi

Öte yandan söz konusu protokol ayıbına, AB Konseyi Başkanı Charles Michel seyirci kalmıştı. Öyle ki salonun baş köşesinde yer alan koltuklara doğru yönelen Tayyip Erdoğan'ın ardından, derhal ve adım adım takibini sürdürdükten sonra von der Leyen'i de geride bırakarak iki koltuktan birine büyük bir heves ve muzaffer bir edayla yerleşmişti. Von der Leyen'in karşılaştığı eşitsizliğe adeta gözlerini yuman Michel, gelen tepkiler üzerine kendisini şöyle savunmuştu:

"Bazı görüntüler benim duruma duyarsız kaldığım izlenimi yarattı. Bunlar gerçeği yansıtmamaktadır. Saygı ilkeleri benim için esas önemdedir."

İtalya başbakanı Mario Draghi Diktatör Erdoğan Avrupa Birliği AB Tayyip Erdoğan Ursula von der Leyen Charles Michel Avrupa Birliği Komisyonu Avrupa Birliği Komisyonu başkanı Cumhurbaşkanı Erdoğan Protokol Avrupa