İtalyan Başbakanı Meloni'den Başkanlık Sistemi Önerisi

TAKİP ET

İtalya Başkanı Giorgia Meloni Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada başkanlık sistemi önerisinde bulundu.

İtalya'da genel seçimleri kazanan ve hükümeti kurma görevini alan Başbakan Georgia Meloni, güven oylaması öncesinde Temsilciler Meclisi'nde yaptığı konuşmada ekonominin II. Dünya Savaşı'ndan bu yana en zor günleri geçirdiğini belirterek önümüzdeki yılın resesyon yılı olacağını söyledi.

Başkanlık Sistemi Önerisi

İtalya'nın sistem reformuna ihtiyaç duyduğunu belirten Meloni, "İtalya'nın istikrarı garanti eden ve halkın egemenliğini yeniden merkezine alan başkanlık sistemini öngören bir anayasa reformuna ihtiyacı olduğuna inanıyoruz" dedi.

Başkanlık sistemiyle ilgili reforma ilişkin en büyük desteği alabilecek şekli bulmak üzere parlamentodaki tüm siyasi partilerle görüşmek istediklerini belirten Meloni, "Fakat ön yargıları olan muhalefetin karşısında ülkede reform yapmaktan geri durmayacağız. Bu konuda İtalyanların bize verdiği yetkiyle ilerleyeceğiz" diye konuştu.

Fransız modeli yarı başkanlık fikri üzerinden hareket edeceklerini belirten Meloni, farklı fikirlere de açık olduklarını söyledi.

Ukrayna'ya Destek Sürecek

Ukrayna'ya desteği sürdüreceklerini vurgulayan Meloni, Kiev'e desteğin İtalya'nın ulusal çıkarlarını savunmak anlamına geldiğini vurguladı.

Mussolini'yi Reddetti

Gençliğinde söylediği "Muhterem Duçe" Benito Mussolini'ye sempati duyduğuna dair sözleri nedeniyle eleştirilerin hedefi olan Meloni, Mussolini döneminde İtalya'ya hakim olan ırkçı düzenin İtalyan tarihinin en düşük seviyesi olduğunu belirterek bunu bir "utanç" olarak gördüğünü ve faşizm gibi hiçbir anti demokratik rejime sempati ve yakınlık duymadığını ifade etti.

italya italyan başbakanı meloni başkanlık sistemi önerisi