İtalyan Fotoğrafçının Gözünden Pamir Kırgızları

TAKİP ET

İtalyan fotoğrafçı Sabrina Nicolazzi, sosyal paylaşım sitesindeki sayfasında Çin virüsü salgınından önce çektiği Pamir dağlarında yaşayan bir Kırgız Türkünün fotoğrafını paylaştı.

İtalyan fotoğrafçı, çektiği fotoğrafı "Çoğumuzun izolasyonda olduğu şu günlerde düşüncelerim, tüm hayatlarını zorlu ve uzak bir ortamda, gerçekten çok zor koşullarda yaşayan gururlu Kırgızlara gider. Göçebe hayatını sürdüren Kırgızlar, zorlu dağ yollarında en az 4 günlük yürüyüş yapıp at binerek çadır kuracakları alana varıyorlar. Burada kış uzun ve ağır geçiyor. Hastane yok, okul yok, başka tesis yok ama bu insanların dayanıklılığı inanılmaz. Akşam saatlerinde yak adı verilen dostuna bakan bu Kırgız hanımın gözünde ise gurur ve tatlılık var, Seki köyü." notuyla paylaştı.

Fotoğraf, Nicolazzi'nin hayranları tarafından oldukça beğeni topladı.

Pamir Kırgızları kimdir?

Pamir Kırgızları, Rusya’daki Sovyet rejiminin baskısından dolayı ilk olarak Çin’e, daha sonra Afganistan’ın Pamir Dağları’na göç eden Kırgızistan Türkleridir.

Türkiye'deki Pamir Kırgızları

Afgan Savaşı’ndan kısa bir süre önce, 1978 yılında; Hacı Rahman Kul Kutlu öncülüğünde yaklaşık 40 aileden oluşan bir grup yeniden yollara düşmüş, Afganistan’dan Pakistan’a göçmüşlerdi. Dört yıl Pakistan’da yaşadıktan sonra Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye’ye iltica başvurusunda bulunmuşlar, 1982’de Türkiye’ye getirilmişlerdi. Geldikleri yerin iklim koşullarına en uygun yer olması sebebiyle Van’ın Erciş ilçesine bağlı bir yaylaya yerleştirilen Kırgız Türkleri’nin yaşadıkları yere, geldikleri yer olan Pamir’den esinlenilerek ‘Ulupamir’ adı verilmişti.

Ulupamirli Kırgızlar, adlarını vatanseverlikleriyle sık sık duyurmuştu. Daha önce, oluşturdukları süvari birliği ile çoğu göreve atlı giden ve ağır silahların mevzilere taşınmasında atlardan yararlanan Kırgız Türkleri, yaşadıkları ve ana vatanları olarak gördükleri köylerinin ve Türkiye’nin geleceği için her zaman göreve hazır olup vatan bekçiliği yaptılar. Ulupamir köyünün terör örgütü PKK’nın arzusuyla çözüm sürecinde de taşınması gündeme gelmiş ve oldukça büyük tartışma yaratmıştı.

Topraklarını Terk Etme Tehlikesiyle Karşı Karşıya Kaldılar

Pamir Dağları'ndan göçen Kırgız Türkleri, HES Projesiyle birlikte tehdit altındalar. Ulupamir'e HES yapılması, tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşların yaşanacak doğal tahribat neticesinde topraklarını terk etmeye zorlanması anlamına geliyor.

Geçtiğimiz günlerde, 2014 yılında Ulupamir'de kamulaştırma kararının Danıştay tarafından iptal edilmesinin ardından Cumhurbaşkanı kararıyla bölgede acele kamulaştırma yöntemi uygulandı. 24 Eylül 2020 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla bölge için 'acele kamulaştırma' kararı verildi. Kararın yürütmesinin durdurulması için tekrar Danıştay'a başvuruldu. Şayet karar iptal edilmezse Pamir Türkleri 38 yıldır yaşadıkları bölgeyi terk etmek zorunda kalacaklar.

Kırgızistan Pamir Kırgız Afganistan göçebe çadır İtalyan Ulupamir HES