İtalyan Savunma Bakanı: Kuşak-Yol Projesine Katılmak Berbat Bir Karardı

TAKİP ET

İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto, Çin'in geniş kapsamlı Kuşak ve Yol Girişimi'ne katılmanın "korkunç" bir karar olduğunu ve meselenin Pekin ile ilişkilere zarar vermeden bu plandan nasıl çıkılacağı olduğunu söyledi.

İtalya, bir süredir soykırımcı Çin'in emperyal projesi Kuşak-Yol projesinden çıkmayı tartışıyor. 

İtalyan Savunma Bakanı Guido Crosetto, ülkesinin, Kuşak ve Yol Girişimi'ne katılmasının, "berbat" bir karar olduğunu dile getirdi.

BBC'nin haberine göre, yerel basına konuşan Crosetto, İtalya'nın 2019'da aldığı, Kuşak ve Yol Girişimi'ne katılma kararını eleştirdi.

Bir Kuşak Bir Yol: Türklüğün Boynuna Geçirilmek İstenen İlmek

İtalya, Çin'in Emperyalist Projesi Kuşak-Yol Projesinden Çekilmeyi Düşünüyor

Crosetto, Kuşak ve Yol Girişimi'ne katıldıktan sonra İtalya'nın ihracatının kayda değer bir gelişme göstermediğini ve Çin'in, anlaşmanın "tek kazananı" olduğunu belirtti.

"İpek Yolu'na katılmak doğaçlama ve berbat bir karardı" ifadesini kullanan Crosetto, soykırımcı Çin'in bu sayede dünya sahnesinde giderek daha iddialı davrandığını ve İtalya'nın da "felaket yaratmadan" geri çekilme yollarını düşünmesi gerektiğini söyledi.

Guido Crosetto, "Bugünün sorunu (Kuşak ve Yol Girişimi'nden) çekilirken, (Pekin ile) ilişkilere zarar vermemenin yolunu bulmak. Çünkü Çin, hem rakibimiz hem de ortağımız." dedi.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni de Mayıs ayında, Kuşak ve Yol Girişimi'nden çekilme ihtimalini konuşmak için Çin ile masaya oturmak istediğini açıklamıştı.

Soykırımcı Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Venbin ise cevap olarak, iki ülkenin de girişimden "verimli sonuçlar" aldığını iddia etmişti.

İtalya, bu sene Aralık ayına değin resmi bir çekilme talebinde bulunmazsa girişim anlaşması Mart 2024'te kendiliğinden yenilenecek.

 

italya guido crosetto çin kuşak ve yol kuşak yol bir kuşak yol projesi meloni