İtalya'nın, Afrikalı Göçmenleri Engellemek için AB'den Talebi: Türkiye Formülü

TAKİP ET

İtalya'da hükûmet, Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye ile imzaladığı "göçmen mutabakatı" benzeri bir anlaşmanın Libya ile de imzalanmasını isteyebilir.

La Repubblica gazetesi, İtalya Başbakanı Mario Draghi'nin 24 ve 25 Mayıs'ta yapılacak AB zirvesinde Avrupalı liderlere, 2016'da Balkanlar'dan Birliğe doğru gelen göçmen akışını durdurmak için Türkiye ile yapılan anlaşmanın bir benzerini Libya hükûmetiyle de yapılmasını önerebileceğini yazdı.

Libya'ya Para Ödemek Bir Çözüm Olabilir

Söz konusu haberde, hükûmetin, göçmen gemilerinin İtalya kıyılarına gelişine engel olması için Libya'ya ödeme yapılmasının bir çözüm olabileceğinin düşünüldüğü belirtildi. Ancak Başbakanlık tarafından bu iddialara ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

Para ödenmesine ilişkin iddia, Libya'dan İtalya'ya doğru göçmen akışının artmasından sonra dile getirildi. Afrika'dan Avrupa'ya geçmeye çalışan insanlar için ana kaçış noktalarından biri olan İtalyan Lampedusa adasına, pazar gününden bu yana 2 binden fazla mülteci ayak bastı.

Deniz yoluyla Avrupa'ya giden Afrikalı göçmenlerin büyük çoğunluğu kıtadan ayrılış noktası olarak Libya'yı seçiyor.

18 Mart Mutabakatı

18 Mart 2016'da Türkiye ile AB arasında imzalanan anlaşma gereği AB, Türkiye'nin sığınmacı almasına yardımcı olmak için her biri 3 milyar Avroluk iki ödeme yapmayı taahhüt etmişti. Ancak AB Komisyonuna göre Türkiye’ye şu ana kadar 4,1 milyar Avro ödendi. Geri kalan yaklaşık 2 milyar Avro ise sığınmacıları destekleme projelerine verildi.

Bu planla, 2022 ve 2023’e kadar göçmenlerin temel sağlık ve eğitim ihtiyaçlarının karşılanması hedefleniyordu. 2020'de ek olarak 535 milyon Avro daha Türkiye için AB bütçesinden tahsis edildi.

Bununla birlikte Ankara, AB tarafından şu ana kadar topraklarında sayılarının 3,7 milyonu bulduğunu belirttiği Suriyeli göçmenler için yalnızca 3,6 milyar euro ödendiği görüşünde.

İtalya Afrikalı göçmenler mülteciler sığınmacılar Libya Afrika AB Avrupa Birliği Türkiye 18 Mart Mutabakatı göçmen anlaşması göçmenler