İttifaklarda Yüzde 14'e Kadar Kademeli Baraj Planı

TAKİP ET

Seçim kanunları hazırlık taslağında yer alan öneriler gündeme getirildi.

Muhalefetin ısrarla dile getirdiği erken seçim gündemi meşgul etmeye devam ederken, parti ve ittifak barajları ile ilgili düzenlemeler yapılacağı haberleri de gündemde yerini koruyor.

Sabah'ın haberine göre, seçim kanunu ile ilgili taslakta barajın kaldırılması, yüzde 5 veya yüzde 7'ye indirilmesi gibi üç alternatif bulunuyor. En yakın ihtimalin ise yüzde 7 olarak görüldüğü belirtiliyor.

İttifaklar İçin Düzenleme

İttifakların yapısı, seçime katılma şekilleri de tartışma konusu. İttifaklar için özel bir baraj uygulanması çalışmaların başladığı günden bu yana konuşulan konulardan biri olurken, bu konuda iki alternatif yer aldığı söyleniyor.

Bunlardan ilki, ittifak içinde de baraj uygulanması planı. Bu durumda ittifakta yer alan her parti ülke barajı veya yapılacak düzenleme ile getirilecek ittifak barajı kadar oy almak zorunda kalacak. Belirlenen barajı geçemeyen parti ittifak yapsa dahi milletvekili çıkartamayacak.

İttifaklar İçin Kademeli Baraj

İkinci alternatif ise barajın ittifakta yer alan parti sayısına göre kademeli şekilde artırılması. Örneğin iki partinin yer aldığı ittifaklar için baraj yüzde 10, üç parti için yüzde 12, dört parti için yüzde 14 olacak.

Küçük Partiler İçin Düzenleme

Kamuoyunda Türkiye milletvekilliği olarak bilinen modele geri dönülmesi konuşulan konular arasında. Belli sayıda milletvekili seçim çevrelerine dağıtılmayıp bunun için ayrılacak. Partiler, aldıkları oy oranlarına göre Türkiye barajına gerek duymadan bu kontenjandan milletvekili çıkartarak Meclis'te temsil edilebilecek.

 

seçim dar bölge daraltılmış bölge sabah ittifaklar baraj iddia gündem erken seçim seçim kanunu taslak öneri hazırlık yüzde 14 ittifak barajı parti barajı ülke