İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı: Öğrenci Andı Herkese Hitap Etmiyor

TAKİP ET

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Salim Ensarioğlu, Akit'e 'Andımız' ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından alınan Andımız'ın okullarda okutulmama kararına yönelik açıklamalar devam ediyor. Andımız'ın okutulmama kararını protesto edenlerin yanı sıra karar sonrası sevinç çığlıkları atanların da ortaya çıktığı bu dönemde Mehmet Salim Ensarioğlu'nun açıklamaları dikkat çekti.

Andımız kararı hakkında açıklama yapan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Salim Ensarioğlu, Andımız'ın herkese uygun olmadığını ve herkesi kapsayacak yeni bir and oluşturulması gerektiğini söyledi. 

Yeni Akit Gazetesi'ne konuşan Ensarioğlu, öğrenci andının ırk çatışmalarına sebep olduğunu bu yüzden geri gelmesini istemediğini belirtti.

“Öğrenci andı ile ilgili partimin bir görüşü var. Andın ırk üzerinden söylenmesi tepkiler alıyor. Bazı şeyler yıllarca alışıla gelmiştir ve bunu tartışmak onu başka yere sürükler. Bakıldığı zaman bir ırk üzerine yapılan bir and olarak görülüyor. Bulunduğum bölge itibariyle tepki alıyor. Bu konuyla alakalı bir şey yapılmalıdır. Öğrenci andı kaldırıldığı zaman birileri tepki gösteriyor. Kaldığı zaman da bir kesim tepki gösteriyor. Bu konuda uzlaşıp farklı bir konuma getirmek lazım diye düşünüyorum. Öğrenci andı geri gelsin demiyorum. Geri geldiği zaman bizim bölgemizde tepki oluşuyor. Gelmediği zaman ise başka yerlerden tepki geliyor. O yüzden bunu toplumu ötekileştirmeden ortak nokta bulmamız lazım. Bu and herkese hitap etmiyor. O yüzden her partiden veya sivil toplumdan görüş alınarak yapılmalı diye düşünüyorum. Bizim artık bu tür şeylerin üzerinden siyaset yapmak değil de ortak noktayı bulup orada birleşmemiz gerekiyor. Vatandaşlarımızı kucaklaştırmalıyız. 20 yaşından beri siyasetin içindeyim ve öğrenci andı ile ilgili düşüncem hep bu olmuştur. Partimin görüşü beni bağlar ama Türkiye geneli için bazı şeyler çok hassas ve oturup konuşmalıyız” şeklinde konuşan Ensarioğlu, Türkiye'de yaşayan birkaç bölücünün ve ''Varlığım Türk varlığına armağan olsun'' demekten aciz olan insan müsveddelerinin rahatsızlığını dile getirdi.

Herkesin Benimseyeceği Bir And Gelmeli

Andımız kararı sonrası manşetlerde kutlama yapan Akit'e, 'öğrenci andı ayrıştırıcı bir durumu ortaya çıkarıyor'' şeklinde açıklama yapan Ensarioğlu, “Ülke daha kapsayıcı yani Türkü, Kürdü, Lazı herkesi kapsayıcı, herkesin benimseyeceği bir and gelmelidir. Bunu açık ve net söylüyorum. Bu konuda bölgemde tepki var. Ayrıştırıcı bir durum var ortada. Daha kapsayıcı, birbirimize karşı değil dışarıya karşı hepimizi kapsayan, herkesin kabul edeceği kapsayıcı bir and gelmeli ve sözleri birlik beraberlik sağlamalıdır. ‘Geri gelsin, gitsin’ muhabbeti bize bir şey kazandırmaz. İstiklal Marşı gibi herkese hitap etmelidir” ifadelerini kullandı.

''Türküm, doğruyum, çalışkanım,
İlkem: küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.
Ülküm: yükselmek, ileri gitmektir.
Ey Büyük Atatürk!
Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim.
Varlığım Türk varlığına armağan olsun.
Ne mutlu Türküm diyene!''

Sözleriyle haykırmanın ayrımcılığa sebep olduğunu düşünen çözüm süreci destekçisi Ensarioğlu, Andımız'ın içinde yer alan hangi ifadeden rahatsız olduğunu açıkça dile getirmek yerine tartışmaları ortaya çıkaranların arkasına sığınarak 'herkesi kapsayan ant olmalı' şeklinde yaptığı 'çekingen' savunmasıyla hafızalara kazındı.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Salim Ensarioğlu andımız yeni akit açıklama herkese hitap etmiyor