İYİ Partili Tolga Akalın: İYİ Parti'nin İttifaka Geri Dönmesi Mümkün Değildir

TAKİP ET

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Tolga Akalın, katıldığı Sözcü TV yayınında gündemle ilgili soruları yanıtladı.

Yargıtay'ın, Anayasa Mahkemesi'ne karşı verdiği skandal kararına ilişkin soru üzerine konuşan Akalın, 

''Erdoğan 2016 yılında bir TÜGVA ziyaretinde şöyle bir cümle kullandı ‘’Biz 14 yıldır ülkede kesintisiz siyasi iktidarız ancak henüz kültürel ve sosyal iktidarımızı tesis edemedik’’ dedi. Bu Erdoğan’ın şuur altının dışavurumudur ve bu cümle üzerinden şimdi olaylara baktığımızda Erdoğan’ın kültürel ve sosyal iktidarını tesis edebilmesi için hakim tek yapılanmasına ihtiyacı var. 

Nedir? Hakim tek parti yapılanması. Hakim tekim tek parti yapılanması 4 temel ayaktan oluşur; bunun bir tanesi tek parti yargısıdır, bir tanesi tek parti basınıdır, bir tanesi tek parti bürokrasisidir, biri de tek parti sermayesidir. Şimdi bu yaşadığımız RTÜK ve ona benzer süreçler bu tek parti basınını ikame etmek tanzim edilen süreçler yani genel bir çerçeve içerisinde. Yaşadığımız yargı krizi de tek parti yargısını inşa etmek üzere gerçekleştirilen ameliyelerden biri geliyor. 

Erdoğan’ın burada bir konjonktürel avantajı oluştu. 2001 yılından sonra özellikle ABD saldırılarından sonra dünyada çok ciddi bir güvenlik boşluğu oluştu, dünyanın dengeleri de bozuldu. Yani o 45-90 arası geleneksel iki kutuplu dünyanın bir dengesi vardı daha sonraki 30 yıl belki amerika tek bir lider bir kutup olarak devam etti ama Amerika bu dönemi bir dönüşüm dönemi olarak kullandı dünyayı ve belirli bölgeleri dönüştürme dönemi olarak kullandı. Dolayısıyla şu oluştu 2001 den sonra güvenlik ve  demokrasi dünyada ne yazık ki birbirinin çelişeni olmaya başladı ve otoriter liderlikler avantaj kazanmaya başladı demokratik devletlerde haklar ve sorumluluklar eşitken otoriter düzenlerde haklarımız her gün azalıyor ama sorumluluklarımız bir o kadar da artıyor. Yani Türkiye'deki yaşanan anayasa krizi de bu devlet krizidir ve devletin çürümesidir aslında özünde Erdoğan’ın bu kültürel ve sosyal iktidarını tesis etme gayreti var. Şimdi aslında şurada önemli bir yanılma yaşıyor bu arkadaşların tamamı o da şu; güvenlik ve özgürlük birbirinin çelişeni değil tamamlayanıdır bakın hürriyet bilincine sahip özgür insanlar ihtiyaç olduğunda nitelikli vatan savunması yaparlar. 

Irak’ta güvenlik sorunu yoktu ama hiçbir Iraklı ülkesini ve Saddam’ı savunmadı niye çünkü özgür değillerdi. Libya’da da güvenlikte sorun ama Libyalılar özgür olmadıkları için kaddafiyi ve ülkelerini savunmadılar.''

İYİ Parti'nin ittifaklara kapıyı kapatmasına ilişkin konuşan Akalın, şu ifadeleri kullandı:

''İYİ Parti’nin geri dönmesi mümkün değildir. İttifaklar döneminin bizim açımızdan bittiğini ifade ettik. Türkiye’ye fayda sağlamayacağını düşünüyoruz.''  ifadelerini kullandı.

tolga akalın sözcü tv iyi parti