İYİ Parti 'Irak Türkmen Cephesi' Konusunda Dilini Yuttu

TAKİP ET

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Salihi'nin akıllarda birçok soru işareti yaratan istifası tartışılmaya devam ederken Türk milliyetçiliği iddiasındaki İYİ Parti'nin derin sessizliği dikkat çekiyor.

Türk dünyasında haftanın en önemli gündem maddesi haline gelen Irak Türkmen Cephesi'ndeki kriz, Türkiye siyaseti için de ilginç bir sınav haline geldi.

Cephe'nin önemli ismi ve tecrübeli lideri Erşat Salihi'nin görevi bırakmasının arkasında farklı gerekçelerin olduğu yönündeki iddialar, süreci daha kritik bir hale getirirken Salihi'nin dün yaptığı yazılı açıklamada kullandığı ifadeler bu şüpheyi daha da perçinlemiş oldu.

Türkiye siyasetinin geneline hakim olan sessizliğin dikkat çektiği adreslerin başında ise İYİ Parti Genel Merkezi geldi. Türk milliyetçilerinin ezici bir çoğunluğunu oluşturduğu bir kurucu kadro tarafından kurulan parti, siyasi söylemlerinin merkezine milliyetçi görüşü aldığını iddia etmesine rağmen Irak Türkmen Cephesi'ndeki kriz konusunda hiçbir açıklama yapma gereği hissetmedi.

Salihi'nin görevi bırakmasının arkasında Cumhur İttifakı'nın parmağı olduğu ve milliyetçilerin Cephe'den tasfiye edilerek, yerlerine İslamcı kadroların yerleştirileceği iddia edilmişti.

İYİ Parti'nin bu iddialara rağmen sessizliğe bürünmüş olmasının gerekçesinin ise partinin bölgeye ilişkin politikalarını belirleyen birimle alakalı olabileceği düşünülüyor. Bilindiği üzere İYİ Parti'de tartışmalı son kurultay ile beraber Orta Doğu Politikaları Başkanlığı ihdas edilmiş ve bu göreve Mehmet Salim Ensarioğlu getirilmişti. Uzun yıllar Doğru Yol Partisi çatısı altında siyaset yapan ve Devlet Bakanı olarak da görev alan Ensarioğlu, AKP ile PKK arasındaki görüşmelerle yürütülen ve 'Çözüm' adı verilen süreç esnasında takındığı tartışmalı tavırla tanınıyor.

ırak türkmen cephesi ıtc erşat salihi iyi parti salim ensarioğlu meral akşener