İYİ Parti'nin Ardından Saadet ve Demokrat Parti'den de Adaylık Onayı

TAKİP ET

İYİ Parti'nin ardından Saadet Partisi ve Demokrat Parti'nin de Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanlığı adaylığına destek verdiği iddia edildi.

Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'nun haberine göre İYİ Parti'nin ardından Saadet Partisi ve Demokrat Parti de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığına destek verdi.

Geçtiğimiz süreçte Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan'ın üçüncü dönem adaylığı için söylediği "Karşıma çıksın, onu sandıkta göndereyim" sözlerinin ardından İYİ Parti'nin CHP liderinin adaylığına destek verdiğine ilişkin iddiaların ardından Demorak Parti ve Saadet Partisi'nin de Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını onayladığı ileri sürüldü.

Habere göre Saadet ve Demokrat Parti çevreleri de İYİ Parti gibi tavır alıyor. Demokrat Partili yetkililer Millet İttifakı'nı desteklediklerini belirterek "Güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmasında olduğu gibi cumhurbaşkanı adaylığı noktasında da bizim ittifak kanadına güvenimiz tamdır. Ana muhalefet partisi CHP’dir. CHP’nin belirleyeceği bir isim ya da Sayın Kılıçdaroğlu’nun olası adaylığına DP de destek verecektir. Millet İttifakı’nın belirleyeceği aday her kim olursa olsun DP, Türk siyasetinin önünü açmak için elinden geleni yapacaktır" diye konuştu.

Saadet Partisi'nden Destek: Uzlaşı Vurgusu

Saadet Partisi yetkilileri ise Türk siyasetindeki kutuplaşmaların son bulması, Türkiye'nin normalleşmesinden yana olduklarını belirterek "Bu nedenle de Saadet Partisi, daha önce güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmasında olduğu gibi Millet İttifakı ile Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda da ‘uzlaşı’ içinde hareket edecektir. Dolayısıyla CHP’nin belirleyeceği bir ismin ya da Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olmak istemesi normaldir. Her partinin tabii ki programı, hedefi vardır. Asgari ölçüde bazı isteklerden vazgeçmek, birlikteliklerin, uzlaşının gereğidir" ifadelerini kullandı.

Gelecek ve DEVA Partileri Millet İttifakı'na Katılmak İstemiyor

Ancak Millet İttifakı'na katılacağı konuşulan, güçlendirilmiş parlementer sistem taraftarı 6 partiden 2'si olan Gelecek Partisi ve DEVA Partisi yetkilileri Saadet Partisi ve Demokrat Parti'den farklı düşünüyor. 2 partinin liderlerinin 12 Şubat'ta yapacakları toplantıda 6 parti arasında koalisyon kurulmasından yana görüşlerini CHP ve İYİ Parti'nin liderlerine açıklayacağı belirtildi. İddiaya göre Gelecek Partisi ve DEVA Partisi Millet İttifakı çatısı altında seçime girmek istemiyor.

kemal kılıçdaroğlu adaylık iyi parti saadet demokrat parti gelecek deva partisi onayı