İYİ Parti'nin Kiracıların Artan Fiyatlara Karşı Korunmasına İlişkin Önergesi AKP ve MHP Oylarıyla Reddedildi

TAKİP ET

İYİ Partili Fahrettin Yokuş'un kiracıların artan kira ücretlerine karşı korunmasına ilişkin önergesi AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na kiracıların artan kira bedellerinden korunmasına yönelik bir araştırma önergesi veren İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Meclis'te yaptığı konuşmada barınmanın en temel ihtiyaçlardan birisi olduğunu ve anayasanın her vatandaşın temel insani ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde barınma hakkına sahip olduğunu belirttiğini vurguladı.

Ülkemizde her yıl ev sahibi olma oranının düştüğünü belirten Yokuş, "Örneğin 2014 yılında ev sahibi olma oranı yüzde 61 iken 2020 yılında yüzde 58’e gerilemiştir. TÜİK İnşaat Maliyet Endeksi verilerine göre 2020-2021 Mart ayları arasında inşaat giderlerinde yüzde 32 artış olurken 2021-2022 Mart ayları arasında yani son bir yılda artış 3 kat artmış ve yüzde 102’ye ulaşmıştır" dedi.

İstanbul ve Ankara'da Yüzde 100'ü Geçkin Artışlar

İnşaat maliyetlerindeki artışın kira fiyatlarına yansıdığını ve İstanbul-Ankara gibi kentlerde bir yıl içinde kira artışlarının yüzde 100'ün üzerine çıktığını belirten Yokuş, "Bu oran İstanbul’da yüzde 112’yi, Ankara’da ise yüzde 107’yi geçmiştir. TÜİK verilerine göre, ülkemizde kirada oturan vatandaşlarımızın oranı yüzde 42’dir" diye konuştu.

İstanbul gibi büyükşehirlerde evlerin açık artırmayla kiraya verilmeye başlandığını belirten Yokuş, "Bununla birlikte, ev arayan kiracıları bir araya toplayarak kiracı seçme usulüyle evleri kiralamaya çalışan emlakçı ve ev sahipleri de türemiştir. Yine, bazı ev sahipleri tahliye için kiracılara boş kâğıtlar imzalatırken ‘Ya kirayı artır ya da çık'  baskısı yapanların sayısı her geçen gün artmıştır. Kira fiyat artışları artık kontrolden çıkmıştır. 

"Birçok İlde Ortalama Kira Asgari Ücretin Üstünde"

Yüksek kira talepleri kiracıları evsiz bırakma noktasına getirmiştir. Ev sahibi ve kiracı kavgaları başlamıştır. Tüm bu yaşanan olumsuzlukların sebebi, Hükûmetin konut kiralama ve satışını tamamen serbest piyasanın insafına bırakmış olmasıdır. Birçok ilde orta hâlli bir dairenin kirası bile asgari ücretin üstüne çıkmıştır" ifadelerini kullandı.

En kısa sürede gerekli hukuki düzenlemenin yapılması ve konut kiralarına üst sınır uygulaması getirilmesi gerektiğini belirten Yokuş, "Aksi hâlde, evsiz kalma riskiyle karşı karşıya kalacak milyonlarca vatandaşımız olacaktır. Ülkemizde memur, emekli ve işçi ücretlerine resmî enflasyon kadar artış yapılırken kira ücretlerinin hiçbir denetime tabi olmaksızın ve ev sahiplerinin insafına terk edilmesi kabul edilebilir bir durum değildir" dedi.

(İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş)
Dar ve sabit gelirlilerin ezici çoğunluğunun kiracı olduğunu, yapılacak maaş zamlarının kira zamlarının ancak yarısı olacağını belirten Yokuş, "Bu artışlar karşısında dar ve sabit gelirli milyonların imdadına yetişmek gerekir, bunlara çare bulmak gerekir. Dar ve sabit gelirliler sadece enflasyonun altında ezilmekte kalmamakta, aynı zamanda kira artış oranlarının yüksekliği nedeniyle yoksullaşmaktadırlar. Evi olmayan emekli, memur ve işçilere acilen asgari ücretin 1/4’ü kadar aylık kira yardımı verilmelidir" diye konuştu.

"Kim Aylık 14 Bin Lira Ödeyebilir?"

İktidarın konut paketini de eleştiren Yokuş, "Siyasi iktidar, evi olmayana, 2 milyon liraya kadar yüzde 0,99 faizle on yıllık ödemeli kredi vereceğini müjdeliyor. Yine 1 milyon liraya yüzde 0,99 faizle on yıllığına ev sahibi olmalarını salık veriyor. Soruyorum size: Hangi memur, hangi emekli, hangi işçi, hangi dar ve sabit gelirli -aylık 14 bin lira, 28 bin lira- kira öder gibi konutunun parasını ödeyecek?" diye sordu.

Yokuş'un İYİ Parti grubu adına sunduğu araştırma önergesi AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla TBMM'de reddedildi.

iyi parti kiracıların artan fiyatlara karşı korunmasına ilişkin önergesi akp ve mhp oylarıyla reddedildi fahrettin yokuş