İYİ Parti'nin Seçim Kurullarında Yer Alacak Hakimlerin Belirlenmesindeki Usulsüzlüklere İtirazı YSK Tarafından Reddedildi

TAKİP ET

Karar, YSK Başkanı'nın oyuyla verildi.

İYİ Parti, İstanbul'da seçim kurullarının belirlenmesindeki usulsüzlüklere itiraz etti.

Avukat Emir Abbas Gürbüz'ün imzasıyla İYİ Parti yapılan başvuruda "İstanbul Adalet Komisyonunca ilçe seçim kurulu başkan ve üyelerini belirlemek üzere ad çekme işlemi sırasında ad çekmeye katılan hakimlerin listesinin talep edilmesine rağmen kendilerine verilmediği ve bu nedenle listede bulunan hakimlerin kanunda belirtilen kriterler uygun olup olmadığı ayrıca İstanbul Anadolu Adliyesi yargı çevresinde bulunan hakimlerden bir kısmının emeklilik süresinin yaklaştığı gerekçesiyle kuraya dahil edilmediği" belirtilerek 4 Temmuz 2022 tarihinde İstanbul Anadolu Adliyesi yargı çevresinde yapılan ad çekme işleminin tam kanunsuzluk nedeniyle kaldırılması istendi. 

Başvuruyu inceleyen YSK, İYİ Parti'nin itirazını reddetti. 

Kurulda bulunan 4 üye itirazın reddine, 4 üye ise itirazın kabulüne karar verdi. İtirazın reddine kurul başkanının oyuyla, oy çokluğu ile karar verildi. 

Konuya ilişkin açıklama yapan İYİ Parti İstanbul Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk şu ifadeleri kullandı: 

Başvurumuz özetle ‘İstanbul Anadolu Adliyesi yargı çevresinde bulunan hakimlerden bir kısmının emeklilik süresinin yaklaştığı gerekçesiyle kuraya dahil edilmediği’ iddiasından ibaretti. Bu iddia kurula ulaşan evraklardan anlaşılacağı üzere doğrulandı.

İl Seçim Kurulu emekliliğine bir ay kalan hakimi kuraya dahil etmedi. Adli teşkilatta görev alan bir hakim, ‘tabii hakimlik’ ilkesinin bir sonucu olarak seçim hakimliği görevini de üstlenmek zorundadır. Bir hak olduğu kadar aynı zamanda bir görev olan seçim hakimliğinin, yasalarda çekilme hakkı bizzat hakimin kendisine verilmediği gibi, bir kısım sebeplerle bu görevden muaf tutmak da Yüksek Seçim Kurulu dahil hiçbir kurum ve makama verilmemiştir. Hakimin yakın tarihte emeklilik beklentisi, kuradan muaf kılmak için bir gerekçe olamaz.

Nitekim kurulda görev yapan hakimin emekliliği halinde kuruldaki eksilmenin ne şekilde tamamlanacağı yasada öngörülmüştür. Bu durum 2022 Nisan ayında Meclis’den geçen Seçim Kanunu’na ve YSK tarafından yeni oluşturulacak kurulların görevlerini belirleyen genelgeye de açıkça aykırılık oluşturmaktadır.

Üç buçuk yıldan fazla bir zamandır katıldığım toplantılarda bir çok ‘Tam Kanunsuzluk’ kararına şahit oldum ancak bizim başvurumuzdan daha net ‘Tam Kanunsuzluk’ şartları oluşmasına rağmen red kararı verilen başkaca karar görmedim. Son söz, kurul kararı oy çokluğu ile aldı. Talebimiz eşit şekilde çıkan oylama sonucu başkanın oyuyla ( 4 kabul 4 Red ) reddedildi.   Karara karşı oy veren üyelerin gerekçelerinde de "Hakimin yakın tarihte emeklilik beklentisi kuradan muaf kılmak için bir gerekçe olamaz" ifadeleri yer aldı.




 

iyi parti ysk seçim kurulları hakimler hakimlerin kurası yüksek seçim kurulu