İYİ Parti'nin 'Uygur Türkleri' Önergesi AKP ve MHP Oylarıyla Reddedildi

TAKİP ET

Önerge 27. dönemde İYİ Parti'nin Doğu Türkistan'la alakalı reddedilen 8. önergesi oldu.

İYİ Parti, Doğu Türkistan'da devam eden Uygur Soykırımı'na karşı Türkiye'nin Uygurlara sağlayabileceği katkıların araştırılması için önerge verdi. 

İYİ Parti Grubu önerisi üzerinde söz alan İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, partisinin 27. Dönem'de Uygur Türkleri ve Doğu Türkistan'da yaşanan soykırımla ilgili 7 kez araştırma önergesi verdiğini, bunların AKP ve MHP oylarıyla reddedildiğini söyledi.

Sezgin, "İktidar, uzun süre soydaşlarımızın yaşadığı zulme ısrarla sessiz kalmış, adeta göz yummuştu. Doğu Türkistan'da yaşanan baskılar ve zulüm bu dönemde artmaya devam etmiş, uluslararası hukukun insanlığa karşı suç olarak tanımladığı nitelikte vahim, kitlesel ve sistematik ihlaller halinde sürmüştür." sözlerini sarf etti.

Önergeye ilişkin söz alan CHP Bursa Milletvekili Yüksel Özkan, soykırımcı ÇKP yönetiminin, Doğu Türkistan'da sayıları 1300'ün üzerindeki toplama kamplarının, mesleki eğitim ya da yeniden eğitim merkezi olduğunu iddia ettiğini aktararak, "BM'ye göre 2 milyon, ABD'ye göre 3 milyon civarında; içinde bilim insanı, sanatçı, öğrencilerin de bulunduğu ve diğer Müslüman azınlıkların yer aldığı birçok kişinin bu kamplarda zorla tutulduğu ve sayısız işkencelere maruz kaldığı vurgulanmaktadır." diye konuştu.

Söz alan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, İYİ Parti'nin grup önerisine ret oyu vereceklerini bildirerek,  "Biz bu konunun istismar edilmesinin Doğu Türkistan Türklerine faydadan ziyade zarar getireceğine inanıyoruz çünkü korkunç bir zulüm, korkunç bir baskı. Mutlaka uluslararası hukuk bakımından çok hassasiyetle ve ciddiyetle yürütülmesi gereken ilişkiler ve faaliyetler var. Ayrıca ABD bayrağının altında, gölgesinde ABD politikalarıyla ve FETÖ kampanyalarıyla Doğu Türkistan'ın haklarının savunulamayacağını da düşünüyoruz. Bunun mutlaka Türk devletinin devlet politikası ve hassasiyetiyle yürütülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Perde arkasında Çin sermayesinin, birtakım şirketlerinin işlerinin takipçiliğini yapıp da TBMM'de 'Doğu Türkistan Türklerinin haklarını savunuyor' görünmeyi de ayrıca bir ikiyüzlülük sayarım." ifadelerini kullandı.

AKP Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir de "Sayın Cumhurbaşkanı'mız sessiz kalır mı? Hangi zulme, haksızlığa sessiz kalmış; hangi soydaşın, hangi dindaşımızın hakkının savunulması noktasında geri adım atmış? Cumhurbaşkanı'mızı bilenler, yakından uzaktan tanıyanlar asla böyle bir şey olmayacağını bilirler ama buna rağmen eğer siyaset yapmak için gelip kürsüde bunları bu şekilde söylüyorsak ona pes diyorum." diye konuştu.

Yapılan oylamada İYİ Parti'nin grup önerisi kabul edilmedi.

iyi parti uygur türkleri uygur soykırımı akp ve mhp oylarıyla reddedildi iyi parti önergesi akp ve mhp oyları