İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu'dan CHP'li Yunus Emre'nin Özerklik Sözlerine İlişkin Açıklama: Herhangi Bir Taahhüdümüz Yok

TAKİP ET

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, son günlerde tartışma konusu haline gelen CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre'nin sözleri hakkında açıklamalarda bulundu.

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, son günlerde tartışma konusu haline gelen CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre'nin sözleri hakkında açıklamalarda bulundu.   

Yunus Emre, katıldığı Halk TV canlı yayının yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ile ilgili şu sözleri kullanmıştı:

Yerel yönetim özerklik şartındaki Türkiye’nin çekinceleri zaten hali hazırda, bu çekincelerin fiili bir anlamı yoktur. Türkiye’deki mevcut kanunların birçoğu zaten o çekincelerin aşılmasını beraberinde getirmiştir. Ama yani okumadan dinlemeden anlamadan siyasi fikir ortaya koyan insanlar var. Geldiğimizde iktidara, hemen göreceksiniz Genel başkanımız bunu açıkladı, yerel özerklik şartındaki çekinceleri kaldıracağız. Bu emin olun, Türkiye’yi bölecek bir şey değildir. Aksine Türkiye’yi daha da güçlendirecektir. Çünkü artık çağımız yerel yönetimlerin güçlenmesi çağıdır. Avrupa Birliği’nin ve Avrupa Konseyi’nin en temel ilkelerinden birisi, yerellik şartıdır. Ne demek bu, halka en yakın en yereldeki birim tarafından toplumsal hizmetlerin görülmesi. Bu mu Türkiye’yi bölecek?

Kürşad Zorlu ise Yunus Emre'nin dediklerinin aksine söz konusu anlaşmadaki ilgili maddelere ilişkin endişelerinin olduğunu söyleyerek şöyle konuştu:

“1988 yılında Türkiye’nin imza koyduğu ancak 1993 yılında uygulamaya geçen Avrupa Yerel Yönetimler ve Özerlik Şartı dediğimiz bu metin esasında 30 paragraf 18 maddeden oluşur. Türkiye Cumhuriyeti de bu maddelerden 7’sine ve 10 paragrafına çekince koymuştur. İYİ Parti olarak burada bazı kaygılarımız ve gelecekte merkezi idareyle yerel yönetimlerin bütünlüğünü sarsabilecek, milletimizin birliğine halel getirebilecek bazı boşluk alanların olduğunu görüyoruz.

 

Bilhassa 11’inci madde; yabancı bir ülkedeki bir kuruluşla işbirliği yapma, yabancı mahkemelere başvurabilme, bu hususlardaki çekincelerin devam etmesi yönünde İYİ Parti olarak bizim kararlığımız var. Zaten bu noktada ortak mutabakat metnimizde herhangi bir taahhüdümüz yoktur. Biz ülkemizde demokrasiyi getirmek, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gibi her türlü adımın yanında oluruz. Ama dediğimi gibi bu şartın, atılan bu imzanın şu anki haliyle devam etmesi yönünde kararlığımız var”

  

kürşad zorlu iyi parti yunus emre özerklik