İYİ Parti YSK Temsilcisi'nden 'İmamoğlu Kararı' Yorumu

TAKİP ET

İYİ Parti YSK Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk, Ekrem İmamoğlu kararını değerlendirdi.

İYİ Parti YSK Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk, Twitter'dan paylaştığı zincirde Ekrem İmamoğlu kararını ve gelecekteki potansiyel senaryoları değerlendirdi. 

Öztürk'ün paylaşımları şu şekilde: 

"Kamuoyunda TCK ve CMK açısından yeteri kadar tartışıldığını düşündüğüm mahkeme kararını 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu ve 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu açısından değerlendirelim; 

1️⃣ Kırk yaşını doldurmuş ve yüksek öğrenim yapmış Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliliğine sahip her Türk vatandaşı Cumhurbaşkanı seçilebilir.
Denilmekle; 6271 sayılı yasa Cumhurbaşkanı adaylığı için Milletvekili seçilme yeterliğine ek olarak kırk yaşının doldurulması ve yüksek öğrenim yapmış olma şartını aramaktadır.

 

2️⃣ 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu
Milletvekili seçilemeyecek olanlar başlığı altında yeralan
Madde 11 – Aşağıda yazılı olanlar milletvekili seçilemezler:
.
e) Taksirli suçlar hariç, toplam bir yıl veya daha fazla hapis veya süresi ne olursa olsun ağır hapis cezasına hüküm giymiş olanlar 11. maddenin ‘e’ fıkrasında belirtildiği üzere taksirli suçlar hariç kesinleşmiş mahkeme kararı üzerine bir yılın üzerinde hüküm giymiş olanlar seçilme yeterliliğini kaybetmiş sayılırlar.

 

3️⃣ Kişi hakkında verilen karar kesinleşmeden Cumhurbaşkanı seçilmesi, bakan olarak atanması veya milletvekili seçilmesi halleri hariç olmak üzere kasten işlenilen ve Bir yılın üzerinde hapis cezası alan kişi seçilme yeterliliğini tekrar ne zaman kazanır? 

Örneğin 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına mahkum olan kişinin cezasının 1 Ocak 2024 yılında kesinleştiği düşünüldüğünde infaz 16 Temmuz 2026 yılında tamamlanması sonrası Adli Sicil Kanunu’nun 13/A maddesinde bu kurum;
“(1) 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu dışındaki kanunların belli bir suçtan dolayı veya belli bir cezaya mahkûmiyete bağladığı hak yoksunluklarının giderilebilmesi için yasaklanmış hakların geri verilmesi yoluna gidilebilir.

Bunun için Türk Ceza Kanunu’nun 53’üncü maddesinin 5 inci ve 6’ncı fıkraları saklı kalmak kaydıyla, 

a) Mahkûm olunan cezanın infazının tamamlandığı tarihten itibaren üç yıllık bir sürenin geçmiş olması, denilmekle kişi seçilme yeterliliği 17 Temmuz 2029 da tekrardan kazanacaktır.

4️⃣ Hakkında mahkumiyet kararı verilen kişinin Cumhurbaşkanlığı seçiminde 2. Tura kaldığı ve kararın bu aşamada kesinleştiği durumunda

6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu

Seçim sistemi ve uygulanması
Başlığı altında
MADDE 4 – (Değişik: 25/4/2018-7140/4 md.)

(2) İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması hâlinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılır. Ancak ikame, geçici sonuçların ilânını takip eden gün saat 17.00’ye kadar yapılabilir. Gereğince ilk turda üçüncü en fazla oy alan kişi belirtilen süre içerisinde başvurması halinde Cumhurbaşkanı seçimi ikinci turunda birinci/ikinci aday ile üçüncü aday arasında gerçekleşecektir. 

 

5️⃣ Son alasılık ise aynı maddenin (3) fıkrasında Oylamalara tek adayla gidilmesi hâlinde, oylama referandum şeklinde yapılır. Geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilir. Oylamada, adayın geçerli oyların salt çoğunluğunu alamaması hâlinde seçim yenilenir ve kesin sonuçların ilânından sonra gelen kırk beşinci günü takip eden ilk Pazar günü sadece Cumhurbaşkanı seçimi yapılır.

Seçimlere tek aday ile gidilmesi halinde oylama referamdum şeklinde yapılacaktır. 

Hayır oyunun evet oyundan fazla olması halinde adayın oyların salt çoğunluğunu alamaması hâlinde seçim yenilenir ve kesin sonuçların ilânından sonra gelen kırk beşinci günü takip eden ilk Pazar günü sadece Cumhurbaşkanı seçimi yapılır.


Faydalı olması dileğiyle. "

 

ekrem imamoğlu iyi parti cumhurbaşkanı adayı ysk